Politika

"VIDLJIVI ODREĐENI PRIGOVORI" Dodik poručuje da prijedlog zakona o “stranim agentima” IDE NA DODATNO USAGLAŠAVANJE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se povodom povlačenja Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao zakon o „stranim agentima“.

Milorad Dodik
FOTO: RTRS VIJESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je na društvenoj mreži X napisao da su poslijednjih dana vršili konsultacije s Vladom Republike Srpske i poslanicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Pročitajte još

Svi pravni stručnjaci koji su razmatrali ovaj prijedlog zakona, saglasni su da je on u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju SAD, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama – naveo je Dodik.

Međutim, kako ističe, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi.

– Pošto je Republika Srpska opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom. Znači, prijedlog je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme će biti vraćen u ponovnu proceduru – poručio je predsjednik RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu