Društvo

Milunović: Do sada zaposleno 3.000 djece poginulih boraca

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je posredstvom Programa zapošljavanja ovog ministarstva u Republici Srpskoj do sada zaposleno 3.000 djece poginulih boraca, dok je pripravnički staž u ovoj godini obezbijeđen za 120 djece.

Milunović: Do sada zaposleno 3.000 djece poginulih boraca
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Milunović je rekao da se na Birou za zapošljavanje Republike Srpske nalazi 794 djece poginulih boraca, koji moraju da budu briga institucija Srpske i lokalnih zajednica.

Lokalne zajednice moraju učiniti maksimalne napore da oni imaju prioritet u zapošljavanju – rekao je Milunović, koji je danas u Banjaluci prisustvovao radno-izvještajnoj sjednici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Milunović je napomenuo da su prvi put uložena veća sredstva za Akcioni plan zapošljavanja i da su u ovoj godini iznosila više od 30 miliona KM, dok je do sada to bilo oko 15 miliona KM.

Prema njegovim riječima, i naredne godine će za ove potrebe biti obezbijeđena velika sredstva.

Milunović je istakao višegodišnju dobru saradnju resornogministarstva i organizacija od javnog interesa, proisteklih iz obrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, čijih je mnogo prijedloga ugrađeno u Zakon o pravima boraca, porodica poginulih boraca i nestalih civila, ali i u mnoge projekte.

U Banjaluci je danas održana radno-izvještajna Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, na kojoj je razmatran izveštaj o radu ove organizacije za prošlu godinu i plan rada za ovu godinu.

Nakon sjednice najavljeno je da će biti održana izborna Skupština Republičke organizacije, na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik organizacije.

Kandidati su sadašnji zamjenik potpredsjednika Republičke organizacije Veljko Lazić i sekretar Republičke organizacije Isidora Graorac Štrkić.

Aktuelni predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović najavio je ranije da se povlači sa ove funkcije iz zdravstvenih razloga.