Politika

Milunović razgovarao sa Vujičićem “Novom strategijom trajno zaposliti što više ljudi”

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da u strategiji za zapošljavanje, koja treba da bude donesena do novembra, treba uvrstiti sve elemente za koje je analizama iz proteklog perioda utvrđeno da su dobri.

Milunović razgovarao sa Vujičićem “Novom strategijom trajno zaposliti što više ljudi”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pored ovoga, potrebno je promijeniti i utvrđene nedostatke kako bi što kvalitetnijim rješenjima doprinijela da se što više ljudi trajno zaposli.

On je naveo da je u toku analiza realizacije akcionih planova zapošljavanja koji se sprovode u proteklih 10 godina, te da je u tom periodu zaposleno ukupno 36.736 lica i utrošeno 156.176.000 KM.

– Najveće efekte postigli smo zapošljavanjem u privredi ili kroz povrat poreza i doprinosa, kao i plasiranjem direktnih sredstava i tu je više od 78 odsto efektivnih rezultata – izjavio je Milunović novinarima nakon sastanka sa direktorom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslavom Vujičićem.

On je napomenuo da je kod samozapošljavanja ciljnih kategorija taj procenat manji, te da je u planu da se promijene kriterijumi i iznosi sredstava kako bi se postigli bolji rezultati u narednom periodu.

– Praćenjem efekata zapošljavanja utvrđeno je da je 51 odsto lica kroz projekte samozapošljavanja i projekte podsticaja privrede ostalo zaposleno nakon praćenog perioda od 12 mjeseci i ne možemo biti u potpunosti zadovoljni tim efektima – rekao je Milunović.

Pročitajte još

On je napomenuo da će Ministarstvo u narednom periodu nastojati da sa svojim socijalnim partnerima postigne što veći stepen saglasnosti kako bi ova strategija mogla da predstavlja izvor budućih akcionih planova zapošljavanja, koji već u sljedećoj godini trebaju da budu realizovani.

– Zadovoljni smo jer smo ove godine uspjeli da za boračke kategorije plasiramo i dodatnih 10.340.000 KM, čime smo zadovoljili sve koji su se prijavili i ispunili uslove na Zavodu za zapošljavanje za samozapošljavanje – rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, taj projekat je u realizaciji, te će se nakon godinu dana analizirati rezultati kako bi se u narednom periodu moglo intervenisati prema nezaposlenim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da je na sastanku bilo riječi i o opštim stvarima koje bi se mogle primijeniti u narednom periodu, kao što su izmjene nekih zakonskih rješenja, a koja bi doprinijela povećanja zapošljavanja ljudi.

– Kada je riječ o programima zapošljavanja, najviše smo zadovoljni onim koji su namijenjeni isključivo privredi. Međutim, moramo imati na umu da smo zemlja koja je izašla iz rata i da imamo obavezu prema demobilisanim borcima i djeci poginulih boraca – ukazao je Vujičić.

Govoreći o stanju na tržišta rada, on je naveo da je trenutno 75.000 osoba na evidenciji Zavoda, što je za oko 8.000 manje nego u istom periodu prošle godine, što govori da se tržište Republike Srpske oporavlja.

Prihvati notifikacije