Politika

Ministar spoljnih poslova Srbije nakon sastanka sa Cvijanovićevom: Specijalne i paralelne veze Srbije i Srpske na ISTORIJSKOM MAKSIMUMU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Beogradu da se specijalne i paralelne veze između Srbije i Republike Srpske razvijaju i u ovom trenutku su na istorijskom maksimumu, odnosno na najvišem nivou otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i Srpska postoje.

Ministar spoljnih poslova Srbije nakon sastanka sa Cvijanovićevom: Specijalne i paralelne veze Srbije i Srpske na ISTORIJSKOM MAKSIMUMU
FOTO: SRNA

Poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, Selaković je rekao da se Srbija, poštujući teritorijalni integritet BiH, trudi da sa svim svojim susjedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose.

– S druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, Srbija ne zaboravlja svoj narod i Republiku Srpsku kao entitet ustanovljen i potvrđen Dejtonskim sporazumom – rekao je Selaković.

On je naveo da je jedna od tema sastanka bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Pročitajte još

Selaković je Cvijanovićevu informisao o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da će se u taj program uključiti i nastavnici iz Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

– Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front – rekao je Selaković.

Cvijanovićeva je rekla da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i Republike Srpske i da je za građane Srpske važno da Srbija bude stabilna i jaka, navedeno je u saopštenju.

Prema njenim riječima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i Republike Srpske.

Cvijanovićeva je zahvalila na ekonomskoj pomoći Srbije tokom prethodnih godina, izrazivši očekivanje da će zajednički infrastrukturni projekti nastaviti da se realizuju u interesu građana Srbije i Republike Srpske.

Sagovornici su se, između ostalog, osvrnuli i na najnoviju o odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

– Naš stav je vrlo jasan: nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu donijeli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta. Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam iznio – rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije poručio je da želi da vjeruje da će stabilnost moći da se očuva, ali da je veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati.

Cvijanovićeva je ocijenila da je današnja nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimjerena demokratiji i nazadna, i da može vratiti BiH dvije ili tri decenije unazad.

– Neprihvatljivo je da u 21. vijeku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere… Moja poruka građanima i institucijama u Republici Srpskoj je da znamo šta radimo, jačamo Republiku Srpsku, jačamo našu svijest o sebi, jačamo naše veze sa Srbijom – izjavila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Valentin Incko je doprinio da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje i da bude dodatno neraspoložena prema svojim građanima.

– Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao svo licemjerstvo međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH.

– Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju. Ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Prihvati notifikacije