Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ministar Srđan Rajčević u posjeti Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (FOTO)

Kultura
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević posjetio je danas Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske.

Ovom prilikom ministar Rajčević se sastao sa direktoricom Ljiljom Petrović Zečić, te razgovarao o razvoju i finansiranju bibliotečko – informacionog sistema COBISS, repozitorijumu naučnih baza informacija te o resursima i mogućnostima Biblioteke kao podrške akademskoj zajednici Republike Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Zaključili smo da je Biblioteka jedan veoma važan segment u učenju i obrazovanju u naučnoj zajednici. Ono što mi nudimo i što je naša obaveza i pravo su pored dobijanja informacija i prostorije za učenje našim studentima. Ono o čemu smo takođe razgovarali je podrška, unaprjeđenje i razvoj bibliotičko-informacionog sistema COBISS RS, zatim unaprjeđenje onlajn baze naučnih radnika, zatim u dogledno vrijeme i formiranje repozitorijuma  naučnih baza i informacija, te ono na čemu smo posebno insistirali je vidljivost biblioteke u naučno-nastavnom procesu – rekla je direktorica Ljilja Petrović Zečić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Neke od odluka sa ovog sastanka su da bibliotičko-informacioni sistem COBISS bude finansiran iz budžeta jer u tom sistemu ima 30 biblioteka iz RS. Kada je u pitanju baza naučnih radnika, planirana je saradnja između Ministarstva i Biblioteke, te ukazivanje naučnim radnicima na važnost upisivanja u ovu bazu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– NUB RS je institucija koja je od opšteg društvenog i strateškog interesa za RS i svakako da će Ministarstvo da učini sve što je u mogućnosti da unaprijedi rad Biblioteke, te istovremeno da više radimo na toj sinergiji same Biblioteke, ali i naših Univerziteta. Drago mi je da sam čuo vrlo ambiciozne planove u vezi sa digitalizacijom bibliotečke građe. Mislim da se RS mora kretati u trendovima 21. vijeka i svakako da NUB RS treba da ima što bolju vidljivost u tom procesu. Iz tog razloga insistiraću na što skorijem održavaju sastanka između Bibilioteke i banjalučkog Univeriteta i da tu komunikaciju unaprijedimo – rekao je ministar Rajčević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO