Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

TEHNOLOGIJA U BORBI PROTIV KORONE Stiže 4.000 vizira za medicinare (FOTO)

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: ICBL

Sklapanje 500 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u Srpskoj koji su izrađeni upotrebom 3D štampača biće završeno danas u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka, ističe ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Po njegovim riječima, pokrenuta je inicijativa za isporuku 4.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji borbe protiv virusa korona.

– Riječ je o okvirima koji se štampaju na 3D štampačima, a isporučila ih je asocijacija “Vizionari Srbije” – istakao je Rajčević.

Zaštitne vizire u prostorijama Inovacionog centra Banjaluka sklapaju zaposleni u tom centru, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i firmama koje djeluju u okviru inkubatora Inovacionog centra.

– Očekujemo da ćemo danas sklopiti i isporučiti prvih 500 komada, a preostalih 3.500 do 8. aprila – naglasio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, u ovo krizno vrijeme svako treba dati doprinos u oblasti za koju je zadužen, navodeći da u ministarstvu na čijem je čelu smatraju da je vrijeme krize ujedno i vrijeme za društvenu odgovornost.

– U skladu sa tim smo odmah poslije preduzimanja prvih mjera u vezi sa širenjem virusa korona inicirali nekoliko projekata u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama i ustanovama koje su pod našom nadležnošću – rekao je Rajčević.

Заштитни визири израђени 3Д штампачима

Јуче и данас радно у Inovacioni Centar Banja Luka гдје вриједни радници центра, Министарство за Н Р В О И Д Републике Српске и предузећа из инкубатора склапају заштитне визире за наше медицинско особље. Донацијом асоцијације “Визионари Србије”, у Бањалуку је стигао материјал за 4000 визира који је израђен употребом 3Д штампача, а већ данас испручујемо првих 500 комада.

Gepostet von Срђан Рајчевић – Srdjan Rajcevic am Freitag, 3. April 2020

On je podsjetio da su u dogovoru sa tri najveće kompanije u sektoru telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija, “M:telom”, “Prointerom” i “Lanakom”, koji u potpunosti finansiraju projekat, obezbijedili 1.000 računara koji će biti podijeljeni đacima u izrazito nerazvijenim opštinama u Srpskoj.

Po njegovim riječima, prvih dana epidemije virusa korona na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu je pokrenuta izrada zaštitnih vizira takođe putem 3D štampe.

-Njih izrađuju 24 časa dnevno sopstvenim kapacitetima. Putem donacije koju smo obezbijedili od “M:tela” očekujemo isporuku ovom fakultetu još dva 3D štampača najnovije generacije za iste potrebe – rekao je Rajčević.

On je zahvalio odgovornim kompanijama koje su se odazvale ovim inicijativama i donacijama.

– U ovoj situaciji će se, osim svih negativnih efekata, pojaviti i jedan pozitivan, a to je šira upotreba modernih tehnologija s ciljem njenog prevazilaženja – kaže Rajčević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO