Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MIR SA ŽENSKIM LICEM” Otvorena postavka portreta heroina i boraca za dobrobit (FOTO)

Kultura
Autor:

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

U Domu omladine u Banjaluci otvorena je izložba “Mir sa ženskim licem”. U postavci su predstavljeni portreti i biografije žena iz 12 gradova BiH, koje su se u vremenu zla borile za mir i dobrobit, često i prevazilazeći teške traume, koje su preživjele.

– Na ovim panoima možete vidjeti 20 skromnih heroina, među kojima ima umjetnica, naučnica, aktivistkinja, domaćica, novinarki, žena raznih zanimanja i životnih priča, a sve one su posvećene misiji mira – rekla je jedna od organizatorki inicijative direktorka Fondacije Lara iz Bijeljine, Radmila Žigić.

Izložba je postavljena zahvaljujući podršci njemačke organizacije ZFD, Civilna služba za mir. Predstavnica ZFD u BiH, Sunita Dautbegović-Bošnjaković, istakla je da mirovna zalaganja na izložbi predstavljenih, ali i mnogih drugih anonimnih žena, treba da budu inspiracija i putokaz za buduće generacije u BiH.

Izložbu je otvorila predsjednica Vijeća naroda RS Nada Tešanović, koja je istakla da je ovih 20 žena slika svih groznih stvari, koje su one, borci za mir pretrpjele u ratu i neposredno poslije rata.

Otvaranju su prisustvolale su i politička analitičarka Tanja Topić, predsjednica UO Fondacije Udružene žene Banjaluka Nada Golubović, aktivistkinja HO Partner Olivera Mastikosa, predsjednica Helsinškog parlamenta građana Dragana Dardić. Posebnu pažnju je privuklo izlaganje dr Milene Karaperović, profesorice filozofije na Univerzitetu u Banjaluci, jedne od žena predstavljenih na izložbi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO