Društvo

Mišić: Prijavićemo poslodavce MOR-u; Trivić: Nećemo igrati po PRAVILIMA SINDIKATA

Savez sindikata RS će u narednom periodu obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada (MOR) da Unija udruženja sindikata RS ne želi kolektivne ugovore.

Mišić: Prijavićemo poslodavce MOR-u; Trivić: Nećemo igrati po PRAVILIMA SINDIKATA
FOTO: RAS SRBIJA

Ranka Mišić, predsjednica ovog saveza, ističe da ovdje nije samo riječ o opštem kolektivnom ugovoru, jer radnici većinu prava koja bi ostvarili ovim ugovorom ostvaruju odlukom Vlade.

Ova odluka, kojom su definisana prava radnika, donesena je i važi sve dok opšti kolektivni ugovor ne bude zaključen. Međutim, pitanje je kolektivnih ugovora kojima se utvrđuju plate. A to što poslodavci nekim pravilnicima i odlukama određuju plate, i to uvijek na štetu radnika, jeste neustavno – naglašava Mišićeva.

Prema njenim riječima, od MOR-a će tražiti da pošalju svoje predstavnike iz sektora rada, da obave razgovor s rukovodstvom UUP.

– Unija i postoji da bi vodili socijalni dijalog, čiji je jedan od ključnih elemenata kolektivno pregovaranje. To, međutim, poslodavci u RS ne rade, pa ćemo na ovaj način pokušati da izvršimo pritisak na njih. Da ih natjeramo da se uozbilje i shvate da kolektivni ugovor treba i njima i radnicima, i da to nije nešto što je izmislio Savez – poručuje Mišićeva.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS, s druge strane, naglašavaju da je Savez sindikata RS taj koji je minirao postizanje kolektivnih ugovora.

Saša Trivić, predsjednik ove unije, kaže da su, s ciljem potpisivanja kolektivnog ugovora, poslodavci uvijek spremni na pregovore i razgovore.

– Ali ne pod uslovima koji se sviđaju Savezu sindikata RS – ističe Trivić.