Banjaluka

Mišiće sad pokazuju i na parku: Nastavak RAZMIRICA na banjalučkoj političkoj sceni

Dolaskom septembra, na banjalučku političku scenu stigle su nove razmirice, a ovaj put, povod je park.

Mišiće sad pokazuju i na parku: Nastavak RAZMIRICA na banjalučkoj političkoj sceni
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Naime, odluka Skupštinske komisije za prostorno uređenje Grada, kojom je odbijena gradnja najvećeg gradskog parka između tržnog centra “Delta” i Univerzitetskog kampusa, stigla je uz spekulacije da SNSD nastavlja da se sveti zbog ishoda na proteklim izborima.

Bilo da je to istina ili tek samo pogrešna pretpostavka, jedno je sigurno – opet se koplja lome preko leđa građana, koji ovaj put ostaju bez sadržaja koji priželjkuju.

Glasanje

Predsjednik Komisije za prostorno uređenje, zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa, a ujedno i odbornik DEMOS, Slobodan Stanarević, rekao je da je takva odluka rezultat glasanja članova komisije, koji tada nisu obrazložili svoje razloge.

– Ja sam dao podršku izgradnji parka, a isto su glasali odbornici Aleksandar Petković (SDS) i Saša Kondić (SPS). Suzdržani su bili prisutni članovi SNSD, kao i nezavisni odbornik iz reda nacionalnih manjina, Saša Čudić. Iz PDP nisu prisustvovali glasanju. Eto koliko im je to značajno – prokomentarisao je Stanarević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Slobodan Stanarević

Ovakav rezultat glasanja nije dozvolio da se ova odluka nađe na dnevnom redu Skupštine grada, koja je zakazana za 21. septembar.

Kako bismo saznali razloge zbog kojih su svojom suzdržanošću odbili gradnju najvećeg parka u Banjaluci, pokušali smo kontaktirati zamjenika predsjednika Komisije i odbornika SNSD, Nenada Grbića, kao i njegovog stranačkog kolegu, Dragoslava Topića, ali nisu odgovarali na naše pozive.

Pročitajte još

Srednjoškolski centar

S druge strane, svoje razloge je jasno obrazložio odbornik iz reda nacionalnih manjina, Saša Čudić.

– Ja sam ranije predlagao da se na tako vrijednom gradskom zemljištu u budućim razvojnim planovima planira gradnja srednjoškolskog centra. Tako bi se nekoliko srednjih škola moglo stacionirati na jednom mjestu, čime bi se povećala bezbjednost srednjoškolaca i lakše bi se organizovao saobraćaj, s obzirom na to da banjalučke srednje škole ne pohađaju samo Banjalučani, nego i djeca iz drugih gradova – objašnjava Čudić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njegova odluka, kaže, nije obojena političkim konotacijama, niti je usmjerana protiv gradnje parkova, nego je proizvod prioriteta i boljih rješenja.

– Jesam za zelenilo, nisam protiv parkova, ali smatram da ih imamo dovoljno. U svakom slučaju, park se može planirati i na nekoj drugoj lokaciji – poručio je Čudić.

Pročitajte još

Grad betona

Povodom ovakve odluke, iz PDP ne kriju razočaranje, ali ni ogorčenost.

– Ne mogu da shvatim takvu odluku. Morala sam ranije da napustim komisiju, pa nisam prisustvovala glasanju. Ni u najluđim situacijama koje sam zamišljala nisam mogla da zamislim da bi se odbio park koji bi bio mjesto za zabavu, druženje i opuštanje cijelih porodica; nešto što bi pozitivno uticalo na poboljšanje kvaliteta života građana, a sve pod izgovorom da je lokacija preatraktivna da bi na njoj bilo zelenilo – rekla je odbornica PDP Dijana Ješić.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Izrazila je žaljenje što grad na Vrbasu gubi epitet koji je u prošlosti ponosno stajao uz njega.

– U ime te komisije i ume tih ljudi, iako nisam učestvovala u glasanju, izvinjavam se građanima što neće dobiti park. Izvinjavam se građanima što neko želi da tu budu zgrade, što Banjaluka sve više postaje grad betona, a ne grad zelenila, kao što je to nekada bila – poručila je ona.

Nacrtom rebalansa budžeta grada za izgradnju prve faze gradskog parka i jezera u Ulici Olimpijskih pobjednika planirano je 650.000 KM. Od te sume, 100.000 KM je iz redovnih budžetskih sredstva, 50.000 KM iz suficita, a ostatak sredstava iz donacije Republike Srbije.

Prve reakcije

Šef kluba odbornika PDP, Dragan Milanović, prvi se oglasio povodom ovakve odluke odbornika. Kako je rekao, to je još jedan od dokaza da skupštinska većina “demonstrira silu na svakom mjestu i po svakom pitanju”.

– Planirani park svojim sadržajem i veličinom treba da bude simbol i nova razglednica Banjaluke, koji će služiti za odmor, druženje i rekreaciju Banjalučana i onih koji dolaze u naš grad. Ovo nije prvi put da se odbijaju dobri prijedlozi nove Gradske uprave koji nailaze na ogromnu podršku građana, ali ne i nekih odbornika koji čine skupštinsku većinu – rekao je Milanović.

Prihvati notifikacije