Društvo

Misija Eufora u BiH: Ozvaničen početak vježbe "Brzi odgovor 2021"

Misija Eufora u BiH ozvaničila je danas početak vježbe "Brzi odgovor 2021" kojom se provjerava njihova sposobnost da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH.

Misija Eufora u BiH: Ozvaničen početak vježbe "Brzi odgovor 2021"
FOTO: EUFOR

Iz Eufora je saopšteno da je u prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH izvršeno postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja.

Rezervne snage Eufora stigle su iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i Kfora kako bi se pridružile i integrisale sa kolegama iz Turske i Mađarske, koji su dio stalnog Multinacionalnog bataljona Eufora, prije raspoređivanja na lokacije širom južnog dijela BiH za izvođenje vježbe.

Tokom vježbe biće izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan, saopšteno je iz Eufora.

Euforovu operaciju “Altea” trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH, te pomognu u očuvanju bezbjednog i stabilnog okruženja.

Prihvati notifikacije