Magazin

Nema napora, a pravi čudo: Supermen vježba od koje leđa momentalno prestanu da bole (VIDEO)

Supermen vježba definitivno zaslužuje vašu pažnju jer nudi mnogo pogodnosti za zadnji dio tela i igra ključnu ulogu u prevenciji povreda i bolova.

Nema napora, a pravi čudo: Supermen vježba od koje leđa momentalno prestanu da bole (VIDEO)
FOTO: XHIT DAILY/YOUTUBE/SCREENSHOT

U suštini, izvođenje Supermen vježbe podrazumijeva ležanje na podu sa ispruženim rukama iznad glave, zatim podizanje nogu i ruku i kratku pauzu na vrhu pokreta položaj koji izgleda kao da letite kao superheroj.

A. Lezite na pod licem nadole sa ispravljenim nogama, vrhovima nožnih prstiju koji dodiruju pod i rukama ispruženim iznad glave, dlanovi su okrenuti jedan prema drugom, mali prsti su  oslonjeni na pod.

Pročitajte još

B. Gledajte ka podu, angažujte leđa, trbuh i gluteus i polako odignite obje ruke i noge nekoliko centimetara od poda.

C. Pauzirajte na vrhu jednu do dvije sekunde, a zatim polako spustite ruke i noge nazad u početni položaj.

Da biste pravilno izveli vježbu, angažovaćete leđa, jezgro i gluteus. Shodno tome, jačate dijelove koji se nalaze sa zadnje strane vašeg tijela.

Ovi mišići su bitni za svakodnevne obrasce kretanja.

Redovno treniranje vašeg zadnjeg dijela može vam pomoći u sprečavanju povreda i bolova u donjem dijelu leđa.

Kada su vam ti mišići slabi ili se ne aktiviraju dok izvodite određene vježbe, tijelo prepušta drugim mišićima da obave taj posao i taj dodatni stres može izazvati bol u donjem dijelu leđa.

Supermen vježba vam takođe može pomoći da stojite uspravno, a ne da se grbite. U pogrbljenom položaju, pokretljivost vaše dijafragme je ometena što može izazvati probleme i sa disanjem.

Ako redovno radite ovu vježbu, bolje ćete disati, samim tim ćete se bolje i osjećati.

Bez obzira da li ste početnik koji želi da usavrši svoju formu ili ste potpuni profesionalac i želite da pređete na sljedeći nivo, možete da modifikujete i unaprijedite Supermen vježbu u skladu sa tim, piše Zadovoljna.rs.

Prihvati notifikacije