Digitalna Srpska

MIŠLJENJE STRUČNJAKA “Fejsbuk Mesindžer trenutno nije dovoljno bezbjedan, pređite na druge aplikacije”

Korisnici Fejsbuk Mesindžera možda će razmisliti o odustajanju od popularne aplikacije po savjetu stručnjaka za sajber bezbjednost Zaka ​​Dofmana, koji kaže da korišćenje usluge u trenutnom stanju može ozbiljno rizikovati presretanje poruka poslatih preko platforme.

MIŠLJENJE STRUČNJAKA “Fejsbuk Mesindžer trenutno nije dovoljno bezbjedan, pređite na druge aplikacije”
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Trebali biste prebaciti ličnu komunikaciju i ćaskanja i šta želite da je bezbedno najmanje na Vocap ili, još bolje, na Signal – upozorio je Dofman sve korisnike u članku objavljenom na Forbsu.

To zvuči prilično dramatično, ali on ima vrlo dobru poentu. Za one koji nisu svjesni, Mesindžer tek treba da uvede “end-to-end” enkripciju u svoj servis kao podrazumjevanu opciju. Bez uskakanja u podešavanja, pokretanja novog razgovora – vaše poruke neće biti zaštićene od znatiželjnih pogleda. To u osnovi znači da sve što se šalju između uređaja mogu da presretnu i pročitaju treće strane.

Dok je Vocap, osim Signala, jedna od onih aplikacija koje su tu vrstu enkripcije uvele, Mesindžer zaostaje. Moguće je poslati šifrovanu poruku putem tajnog razgovora u Mesindžeru, ali ovo nije podrazumjevano uključeno i ne funkcioniše sa grupnim ćaskanjem.

Kompanija je očigledno svjesna da ne uspjeva u ispunjavanju ove mjere bezbjednosti, nedavnom objavom na njenoj web lokaciji u kojoj se kaže:

– Radimo naporno na tome da uvedemo podrazumjevanu “end-to-end” enkripciju u sve naše usluge razmjene poruka.

Mesindžer se poboljšava s tim što je Fejsbuk nedavno predstavio brojne alate za privatnost i bezbjednost, uključujući više postavki privatnosti, zaključavanje aplikacije, sigurnije zahtjeve za poruke, ograničenja za proslijeđivanje poruka i još mnogo toga.

Međutim, enkripcije koja je toliko značajna nema i, sve dok ne bude uvedena 2022. godine, možda će biti pametnije da pronađete drugi način komunikacije sa prijateljima i porodicom, piše b92.

Prihvati notifikacije