Digitalna Srpska

Poslije ovoga SVE ĆE BITI DRUGAČIJE: Počela je trka za novi, kvantni Internet (VIDEO)

Važan iskorak prema stvaranju nove vrste Interneta napravio je u maju dr Benjamin Lenjon sa Univerziteta u Insbruku, kada je preneo informacije duž optičkog vlakna dugog 50 kilometara koristeći se principima kvantne fizike.

kvantni internet
FOTO: AI UNCOVERED/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je tada rekao da njegov rad čini kvantni Internet izvedivim unutar gradova, nakon čega će cilj biti veće međugradske udaljenosti, piše evropski magazin Horizon.

Lenjonovo otkriće bilo je dio istraživačkog projekta EU za približavanje cilju kvantnog Interneta.

Nije zamjena klasičnom Internetu

Projekat Quantum Internet Alliance (QIA) okuplja istraživačke institute i firme širom Evrope, a inicijativa će tokom tri i po godine, do kraja marta 2026, od EU dobiti 24 miliona evra.

kvantni internet
FOTO: AI UNCOVERED/YOUTUBE/SCREENSHOT

– To nije namijenjeno zamjeni klasičnog Interneta već zajedničkom radu – rekla je Stefani Vener, koja koordinira QIA-om.

Profesorka kvantnih informacija na Tehnološkom univerzitetu u Delftu dodaje: “Nećemo zamijeniti Netflix”.

Sigurne komunikacije

Ključni koncept u kvantnoj fizici je isprepletenost. Ako su dvije čestice isprepletene, bez obzira na to koliko su udaljene jedna od druge u svemiru, posjedovaće povezane karakteristike. Tako kada se posmatra jedna, udaljena čestica, postaje poznato stanje obje čestice. Ovo je korisno u sigurnim komunikacijama. Ljudi koji hakiraju kvantni prijenos ostavili bi za sobom očigledan trag svog pokušaja uzrokujući promjenu stanja posmatrane čestice.

– Možemo koristiti osobine kvantne isprepletenosti kako bismo postigli način sigurne komunikacije koji je dokazano siguran čak i ako napadač ima kvantni kompjuter – kaže Venerova.

Širok raspon primjene

Sigurna komunikacija koju pruža kvantni Internet mogla bi otvoriti mnogo širi raspon aplikacija, koje su daleko izvan granica klasičnog interneta. U medicini, na primjer, fizika isprepletenosti dopušta nivo sinhronizacije sata koji može poboljšati telehirurgiju.

Astronomija je još jedan potencijalni korisnik. Teleskopi bi mogli koristiti kvantni internet za stvaranje isprepletenosti između senzora kako bi dobili puno bolju sliku neba. Daljnji primjer mogu biti bankomati. Trenutno, kad bi se bankomat srušio dok neko s njega podiže novac, mašina bi pretpostavila da nije isporučena gotovina, dok bi drugi registrovao podizanje novca. Kvantni Internet mogao bi ukloniti tu razliku, prenosi bug.hr.

kvantni internet
FOTO: AI UNCOVERED/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kvantni čvorovi

Mnoge primjene kvantnog Interneta vjerovatno će postati očigledne tek nakon što se tehnologija stvori. Izazov  je povećanje kvantnog Interneta za korištenje mnogo čestica na velikim udaljenostima. Lenjon i njegov tim već su demonstrirali komunikaciju ne samo između pojedinačnih čestica već i nizova čestica, u ovom slučaju svjetlosti, fotona, ubrzavajući stopu isprepletenosti između kvantnih čvorova.

Pročitajte još

Konačni cilj je proširiti kvantne čvorove na mnogo veće domete, možda 500 kilometara, i stvoriti prototip kvantnog Interneta koji može povezati udaljene gradove – slično kao što se klasični Internet oslanja na različite čvorove za stvaranje globalnog Interneta.

Iako bi kvantni Internet mogao postojati za specijalizovane aplikacije već 2029. godine, stručnjaci su oprezni s nagađanjem o tome kada bi puna verzija mogla biti dostupna za širok raspon namjena.

Projekat 6 zemalja

Dok QIA unapređuje komponente i sisteme kvantnog Interneta, Evropa takođe radi na razvoju kvantnih računara. U junu 2023. javno-privatno partnerstvo EU European High Performance Computing Joint Undertaking objavilo je da će šest zemalja – Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Španija – “ugostiti” kvantne kompjutere. Cilj je osigurati da Evropa bude na čelu revolucije kvantnih tehnologija. 

Očekuje se da će kvantni računari imati neviđenu moć izračunavanja s mnogim upotrebama, uključujući sposobnost razbijanja kriptografskih algoritama.

Uz projekcije da će polovina najkorištenijih kriptografskih sistema biti razbijena do kraja desetljeća, Evropa nije jedina zainteresovana strana. Kina i SAD su posljednjih godina napredovale u kvantnom računarstvu i kvantnom Internetu.

Što se tiče infrastrukture, Evropa preduzima druge korake. Razvija integrisanu svemirsku i zemaljsku infrastrukturu za sigurnu komunikaciju, svojevrsni građevni blok za kvantni Internet.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije