Hronika

MISTERIJA Haški sastanak o ubici Čabi Deru drži se pod VELOM TAJNE

Konkretne informacije – poput termina i lokacije, sastava srpske delegacije, dokaza protiv ubice – o sastanku pet zemalja na kojem će biti odlučeno ko će suditi Čabi Deru (38), plaćeniku osumnjičenom za niz ubistava, čuvaju se kao najstroža tajna. Zna se jedino da će biti u Hagu.

MISTERIJA Haški sastanak o ubici Čabi Deru drži se pod VELOM TAJNE
FOTO: FACEBOOK

Tri nedjelje prošle su od hapšenja ozloglašenog plaćenika u praškom hotelu. Odmah nakon privođenja, potegnuto je pitanje ko će suditi Deru, a odgovor je bio i više nego interesantan: zbog Čabe ubice biće organizovan multilateralni sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Češke, Španije, Holandije i Mađarske u Hagu, na kom bi trebalo da bude odlučeno u kojoj će mu zemlji suditi. Tri nedjelje kasnije, međutim, nema daljih informacija o ovom “samitu”, piše Blic.

Za sada još nije poznato kada će biti održan taj sastanak na kome će prisustvovati predstavnici pravosuđa država koje su za njim raspisale potjernice, kao i kolega iz Češke na čijoj je teritoriji uhapšen i čiji ministar daje konačnu riječ. Prošle su tri nedjelje od njegovog hapšenja, a postupci ekstradicije traju i po nekoliko mjeseci prije nego što odluka o izručenju bude donijeta. Maksimalni period je godinu dana. Zna se da će svi predstaviti dokaze koje imaju protiv Dera, kao i kolika je kazna predviđena za djelo za koje je osumnjičen i vidjećemo da li je pravosuđe neke države možda spremno da svoj slučaj prepusti kolegama u inostranstvu – kaže sagovornik “Blica” upoznat sa slučajem i dodaje da je srpsko Ministrastvo pravde nedjelju dana poslije Čabinog hapšenja kolegama u Češkoj dostavilo zahtjev za njegovo izručenje i svu neophodnu dokumentaciju.

Foto: Fugitive Active Search Team/Screenshot
Foto: Fugitive Active Search Team/Screenshot

Međutim, o tome kako će izgledati sastanak i koje će informacije i argumenti na njemu biti izneseni, izvori “Blica” nemaju informacije.

– Ti podaci čuvaju se maltene kao službena tajna i niko o njima čak i ne spekuliše – kažu oni.

Najmanje dva razloga postoje za takav pristup ovoj temi. Najprije, teško je govoriti o detaljima sastanka za koji se sprema veoma obimna dokumentacija i logistika. Pretpostavlja se da će među dokumentima biti ne samo dokazi o posljednjim zločinima Dera u Srbiji, već i ranije presude, potjernice, iskazi svjedoka. Ovaj sastanak je, na neki način, i pravni presedan, pa nijedno od ministarstava pet pomenutih zemalja nema veliko iskustvo u njegovoj organizaciji. Drugi razlog je bezbjednosni. Ko god da je angažovao Dera – a spekuliše se da su u pitanju ozbiljne kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji Srbije i Crne Gore – sigurno želi da zna kojoj će zemlji ubica pripasti i na koji način najbolje može da mu pomogne.

Sve ovo je, međutim, i dalje u domenu spekulacije. Više o sudbini najtraženijeg plaćenika znaće se u narednim nedjeljema.

Za to vrijeme, javnost je i dalje u šoku zbog krvavog niza zločina ubice koji je protutnjao Evropom. Podsjećamo, Čaba Der je uhapšen 2. marta u Pragu u hotelu “Amadeus”. U momentu hapšenja, Der je imao lažna dokumenta i dva pištolja, za koja naravno nije imao dozvolu. Poslije utvrđivanja njegovog identiteta, ustanovljeno je da su za njim četiri države raspisale potjernice – Srbija, Mađarska, Holandija i Španija, zbog najtežih krivičnih djela, pa je na češkom pravosuđu više nego teška odluka kome ga izručiti.

Za Derom je inače prvu potjernicu i evropski nalog za hapšenje, koji važi unutar članica Evropske unije, raspisala Mađaraska. Posljednja se prijavila Španija.

Foto: Instagram/Der Caba
Foto: Instagram/Der Caba

Srbija je za njim raspisala potjernicu jer je 5. januara ubio Nebojšu Markovića ispred zgarde u naselju Banovo brdo. U Markovića, vjerovatno greškom, pucao je dok je žrtva pakovala dječija kolica. Zločin su snimile kamere. Njegov saučesnik u tom dijelu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, uhapšen u januaru i u pritvoru je.

Za Derom je Mađarska tragala zbog ubistva biznismena Lasva V. 20. septembra prošle godine u Budimpešti. Der je Lasva ubio na parkingu tako što ga je natjerao da klekne i pucao mu u glavu. Njegovo tijelo je bacio u obližnji potok i pobjegao, a u kolima ubijenog su nađeni droga i novac.

Holandija je za Derom tragala jer je 30. jula prošle godine u Amsterdamu ubio hrvatskog iseljenika Ivana Serdušića. Dolazak i odlazak sa mjesta zločina snimile su kamere restorana u kome je žrtva bila. Holandska policija je bila ponudila nagradu od 20.000 evra za informacije o Deru.

Špansko pravosuđe Dera sumnjiči da je 28. avgusta 2017. u Barseloni ranio Nebojšu Stojkovića, vođu rakovičkog klana.

(Blic)