Svijet

MISTERIOZNA EKSPLOZIJA U SIBIRU Gori rafinerija koja proizvodi gorivo za rusku vojsku (VIDEO)

Ogromna eksplozija teško je oštetila ključnu rafineriju nafte na dalekom istoku Rusije u najnovijoj misterioznoj eksploziji koja je pogodila infrastrukturu zemlje.

MISTERIOZNA EKSPLOZIJA U SIBIRU Gori rafinerija koja proizvodi gorivo za rusku vojsku (VIDEO)
FOTO: (((TENDAR)))/TVITER/SCREENSHOT

Dvije osobe su poginule, a pet je povređeno u eksploziji, za koju zvaničnici kažu da je izazvana “zagađenjem gasom” opreme u fabrici, iako je nejasno da li je ovo bila nesreća ili je sabotaža.

Guverner Irkutske oblasti Igor Kobzev je na Teleramu objavio da je požar zahvatio područje od 2.500 kvadratnih metara koje pripada Angarskoj petrohemijskoj kompaniji.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je požar lokalizovan, a da je mogući uzrok incidenta zagađenje gasom sistema procesnih postrojenja, dodaju RIA Novosti.

Rafinerija u Angarsku proizvodi gorivo za avione i dizel koji može da koristi ruska vojska i u vlasništvu je naftnog giganta Rosnjefta, koji je u vlasništvu Putinovog saveznika Igora Sečina.

Na društvenim mrežama su objavljeni i snimci požara koji je uslijedio, ali za sada nije potvrđena njihova vjerodostojnost.

Pročitajte još

To je drugi požar u rafineriji za manje od mejsec dana, a raniji incident prijavljen je 27. novembra.

Angarsk se nalazi skoro 5.000 kilometara od fronta u Ukrajini.

Ipak neki sugerišu da je možda za eksploziju odgovorna ukrajinska vojska.

Eksplozije su poslednje dvije nedelje potresle ruska skladišta energije u regionima Kursk i Brjansk, koji se nalaze bliže granici sa Ukrajinom.

Kao što se dogodilo i u Angarsku, eksplozije su se dogodile u ranim jutarnjim satima i fokusirale su se na energetsku infrastrukturu.

Smatra se da su ih izazvali ukrajinski dronovi opremljeni eksplozivom. Uzrok ostalih eksplozija nepoznat.

U Kursku je i juče došlo do eksplozije. Ruska vazdušna baza u Kursku pogođena je dronovima u srijedu uveče, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu