Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mitrović: Subvencije za legalizaciju treba da budu iste u svim opštinama

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Nedeljko Mitrović

Sve opštine i gradovi trebalo bi na isti način da riješe pitanje subvencija za porodice poginulih boraca u Srpskoj, ali drugih kategorija kao što su ratni vojni invalidi, izbjeglice i povratnici ili žene žrtve rata.

Smatra to predsjednik Republičke organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u RS Nedeljko Mitrović, podsjećajući da je ova organizacija zvanično to i zatražila od lokalnih vlasti posredstvom Saveza opština i gradova RS.

Tačnije, oni su zatražili da porodice poginulih i RVI budu potpuno oslobođeni plaćanja naknada u postupku legalizacije, kao što su toga bili oslobođeni i prije nego što je polovinom prošle godine donosen novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj.

Po njegovim riječima, prihvatljiva bi bila i stopa od 90 odsto oslobađanja od plaćanja rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta u procesu legalizacije, kako je to nedavno utvrđeno za porodice poginulih u Trebinju, ali niko ne bi trebalo da ide s manjom stopom od toga.

– I to je rješenje koje zadovoljava, ako se ide sa idejom da se formalno nešto plati, jer to bi bilo možda 50 do 100 maraka, ali manje od toga nije prihvatljivo. Naš je prijedlog bio od početka da lokalne zajednice to riješe na jedinstven način, da se ne bi pravile razlike i nadam se da će to tako i biti. Bićemo sigurno protiv razmimoilaženja u tim stopama oslobađanja – ističe Mitrović.

On podsjeća da je među ovim porodicama puno onih koji su ostali bez cjelokupne imovine u ratu, nakon rata gledali da se skuće u novim mjestima i “nisu stigli, niti su mogli da traže građevinske dozvole”.

Po njegovim riječima, nema zvaničnih informacija o tome koje su opštine i gradovi do sada donijeli odluke o subvencijama, što je mogućnost koju im je dao Zakon, i kakve su te odluke.

Podsjećamo, odluke da subvencionišu legalizaciju za određene osjetljive kategorije, u skladu sa novim zakonom u ovoj oblasti, do sada su donijele gradske vlasti u Zvorniku i Trebinju. U ostalim gradovima i opštinama, uključujući i Banjaluku, u kojoj ima i najviše nelegalizovanih objekata, takva odluka još se očekuje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO