Hronika

"Mlad ušao u svijet organizovanog kriminala" Ko je zapravo Milinko Brašnjović koji je uhapšen pod sumnjom da je POČINILAC NEKIH OD NAJSUROVIJIH ZLOČINA "kavačkog klana"

Milinko Brašnjović koji se pominje kao počinilac nekih od najsurovijih zločina kavačkog klana, a za koga se pronio glas da su ga ubili njegovi saradnici iz ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji u Španiji.

"Mlad ušao u svijet organizovanog kriminala" Ko je zapravo Milinko Brašnjović koji je uhapšen pod sumnjom da je POČINILAC NEKIH OD NAJSUROVIJIH ZLOČINA "kavačkog klana"
FOTO: TWITTER/POLICIA NACIONAL/DRUŠTVENE MREŽE

U pitanju je čovjek koji zna mnoge tajne kavačkog klana, a zanimljivo je da je on druga generacija mafije, a njegova porodica je odranije poznata široj javnosti jer mu je i otac, Mika Brašnjović, svojevremeno hapšen kao dio takozvane “putarske mafije”.

U međunarodnoj akciji „Vertikala“, kako je saopšteno, uhapšeni su Milinko Brašnjović, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin. Organizatori kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk. Krivična prijava pored njih obuhvata i Ratka Živkovića, Milovana Zdravkovića zvanog Teg i drugih.

Grupa se tereti za ubistvo visokopozicioniranih škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 2020. godine u Grčkoj.

Iako možda nije bio visoko u kriminalnoj hijerarhiji, bio je, kako se sumnja, „pucač“ klana.

Mlad ušao u kriminalni svet

Inače, Brašnjović je vrlo mlad ušao u svet organizovanog kriminala.

Naime, on je bio u prvoj ekipi „vračaraca“ na čijem čelu se tada nalazio pokojni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, još pre nego što je postao vođa navijačke grupe Partizana „Janjičari“. Pomenutu grupu davne 2010. godine uhapsila je policija zbog preprodaje droge.

Član te grupe bio je i Nikola Vušović, sada označen kao vođa kriminalne grupe „vračarci“. Članovi grupe su procesuirani i osuđeni u Specijalnom sudu u Beogradu, a kao organizator bio je označen upravo Stanković, međutim, nikada nije otišao na izvršenje kazne.

Stanković je u međuvremenu postao vođa Grobara i ubijen je 2016. godine, a posle njegove smrti Brašnjović ostao u kontaktu sa njegovim „zamjenikom“ Veljkom Belivukom i preko njega sa kavačkim klanom.

Pročitajte još

Nije još poznato koja zemlja će suditi Milinku Brašnjoviću, ali ako on završi u Ustaničkoj ulici u srpskom Specijalnom sudu, biće druga generacija optuženih, piše Nova.

Prije njega je to bio njegov otac, Mika Brašnjović, koji je bio optužen u procesu protiv takozvane „stečajne mafije“. Mika je bio čovjek koji se odlično snalazio u tranzicionim vremenima, čak i previše dobro, pa je na kraju završio na optužnici u oktobru 2006. godine.

Optužnicom na 200 strana bilo je obuhvaćeno 35 optuženih zbog 105 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Tragično okončao

Postupak je dugo trajao da bi na kraju bio završen 2015. godine oslobađajućom presudom, ali ne i za Miku Brašnjovića. Naime, on nije dočekao kraj postupka. Mika Brašnjović pronađen je mrtav u pritvorskoj ćeliji u junu 2006. godine, dok je još trajala istraga. Zvanično, utvrđeno je da se Brašnjović ubio vešanjem.

Ali, porodica je sumnjala u zvaničnu verziju.

Hapšenje u slučaju takozvane „stečajne mafije“ nije bio prvi sudar Mike Brašnjovića sa zakonom.

On je bio direktor firme „Eko produkt“ bio već osuđivan jer je prepakivao proizvode kojima je istekao rok trajanja, a na novu ambalažu bi stavljao novi datum i te proizvode bi preprodavao. Ono što je svojevremeno posebno ogorčilo javnost je što je to radio sa čokoladom, energetskim pićima, ali i hranom za bebe.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije