Sudbine

Mladen (95) penje se na vještačke stijene: Svi se krste kada ga vide, a kap alkohola nije liznuo već 66 godina (VIDEO)

Mladen Todorović iz Vrnjačke Banje spada u najstarije penjače u Evropi. Sa punih 95 godina redovno trenira sa svojim klubom i to po tri puta nedeljno.

Mladen Todorović
FOTO: N. BOŽOVIĆ / RINGIER

Iako je prije nekoliko godina prestao da se takmiči, na vještačku stenu visoku 35 metara ovaj vitalni dekica peo se za nevjerovatnih 40 sekundi.

Da je Mladen potpuni fenomen govori i podatak da je prvi put prije desetak godina vidio kako se mladi penju na vještačku stenu koja je postojala u centru Vrnjačke Banje. Popeo se sam i sišao, a trener planinarskog kluba koji se tu zatekao bio je zaprepašćen onim što je vidio.

Redovno trenira

Ovaj vitalni dekica kondiciju održava redovnim treninzima sa klubom, ali i kod kuće gdje ima svoje sprave. Na prvom svom takmičenju, Mladen je pobjedio u konkurenciji veterana koji su bili čak 40 godina mlađi od njega.

– Rekli su mi da sam jedinstveni slučaj u Evropi. U mojim godinama ljudi se teže penju na krevet. A ja se penjem na 35 metara za 40 sekundi – kaže Mladen Todorović.

Spavanje je najbitnije

Mladen u ishrani koristi med i zdrave plodove poput oskoruša ili drenjina. Doručkuje šolju mleka i neki sendvič. Za ručak je obavezno parče mesa, a za večeru ponovo popije šolju mlijeka i pojede neku pitu. Kaže da između obroka obavezno jede voće. I kaže da je spavanje najbitnije, prenosi Blic.

– Jedan od mlađih članova u klubu me jednom pitao na steni, dokle mislim da se penjem. Odgovorio sam mu da ću to da činim sve dok budem mogao. Kada više ne budem imao snage, ja ću prestati – kaže deka Mladen.

Alkohol zadnji put popio 1957. godine

Planinari iz Vrnjačke Banje imaju u planu da iskoriste to što u svom klubu imaju jednog tako posebnog čovjeka kakav je Mladen Todorović, koji je dobio specijalni status u Planinarskom klubu „Goč“, kao najstariji penjač u Evropi.- Veoma smo ponosni što imamo djeda Mladena u našem klubu, jer on uskoro ulazi u 96 godinu. Stvarno se ponosimo sa njim. Rijetko se dešava da propusti neki trening. On je najredovniji naš član – rekao je trener Milan Todorović.

Vrnjački super dekica kaže da je vežba potrebna kroz cijeli život. Mladenovo je geslo da onaj koji ima fizičku, ima i umnu snagu. Jede samo koliko mu je potrebno, redovno spava, a alkohol je zadnji put popio 1957. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije