Banjaluka

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka: Kako nema para za prevoznike, a ima 15 miliona KM za park

Konstantni sukobi su od Skupštine grada Banjaluka napravili političko blato. U tom blatu „tonu“ odluke koje je donio gradski parlament, a koje se provode samo ako su po volji gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka: Kako nema para za prevoznike, a ima 15 miliona KM za park
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je u intervjuu za Srpskainfo rekao predsjednik Skupštine grada, Mladen Ilić, i dodao da je tom blatu dosta doprineo sam Stanivuković svojim političkim djelovanjem. Kaže da se politika ove administracije svela na „guranje problema pod tepih“, pravljenje video snimaka i „upiranje prsta u druge“.

Ta kombinacija je, kako kaže, dovela do toga da nakon više mjeseci natezanja odbornici na današnjem vanrednom zasjedanju trebaju  razmatrati „manjkavi“ novi cjenovnik karata u javnom prevozu, te odlučivati o imenovanju članova upravnih odbora pet ustanova, čiji su mandati istekli u decembru prošle godine.  

– Za mene je neodgovorno vođenje grada ako gradonačelnik, kao nosilac jedne od važnijih funkcija u RS, konstantno nekog drugog za nešto krivi i od drugih traži da riješe probleme – rekao je Ilić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine odbornici će razmatrati novi cjenovnik karata u gradskom prevozu. Da li će ga većina podržati?

Odbornici većine će podržati cjenovnik uz amandman, koji predviđa da će razliku u cijeni karata za pojedinačne i mjesečne karte subvencionisati Grad, kako poskupljenje ne bi išlo na teret Banjalučana. Amandman treba da podrže svi odbornici, nevezano za političku pripadnost i tako pokažu da su uz građane. Mislim da gradske finansije mogu da iznesu ovaj trošak. Očekuje nas rebalans i prema mojim informacijama on će ići na više, odnosno imaćemo dodatnog novca zbog povećanih prihoda.

Gradonačelnik Stanivuković je rekao da Grad nema sredstava da finansira gubitke prevoznika. Predložio je da se odbornici odreknu naknada i da će Grad onda ta sredstva usmjeriti u te svrhe. Da li je većina u Skupštini spremna na takav potez?

Svjestan sam da Banjaluka i sa tri budžeta ne može da namiri sve potrebe grada, ali bježanje od problema po principu “mi nemamo pare za to”, a sa druge strane populističkim politikama koje vodite rasipate novac, za mene je neprihvatljivo. Na primjer, gradonačelnik kaže da Grad nema novca da nadoknadi gubitke prevoznika, a želi da gradi park koji košta 15 miliona KM. To je loša politika i građani to vide. To pokazuju i ankete. Popularnost gradonačelnika je 30 odsto od onoga što je imao nakon izbora 2020.  Većina u Skupštini nije razmatrala takvu mogućnost. Ukoliko gradonačelnik ima konsenzus u svojim redovima, da ukine naknadu svim odbornicima, neka takav prijedlog dostavi Skupštini i ona će to razmotriti.  Ako posmatramo neke ranije događaje, malo je vjerovatno da će dobiti podršku svojih ljudi, jer kada je na Skupštini bilo smanjenje plata funkcionera on nije imao podršku svojih odbornika. Vjerujem da su te njegove riječi bili momenti na pres konferenciji,  gdje on u trenutku pada koncentracije izjavi takve stvari. Kasnije se one pokušavaju zataškati, ne spominju se ili se pokušava izvući nekakva korist, u zavisnosti od situacije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Danas odbornici treba da razmatraju i imenovanje upravnih odbora za pet gradskih institucija. Zašto ta imenovanja nisu ranije bila na Skupštini?

Završeni su konkursi i Skupštinska komisija je prijedloge uputila gradonačelniku. On to treba potpisati i vratiti Skupštini na izjašnjavanje, ali gradonačelnik tako nešto bojkotuje zato što sebi želi stvoriti bolju pregovaračku poziciju, za ono što mu u tom momentu treba. Tako je, na primjer, gradonačelnik bio spreman da Skupštini uputi imenovanje UO ako dobije podršku Skupštine za neka ranija zaduženja, park i neke druge stvari. Taj zastoj dugo traje i izazvao je brojne probleme, jer oni ne mogu donositi odluke bez saglasnosti UO. Na primjer, Centar za selo je trebao raspodijeliti podsticaje poljoprivrednicima, ali to ne mogu zato što nemaju UO koji treba da odobri njihove odluke. Zašto? Isključivo zbog nečijeg hira. Danas imamo sjednicu i očekujem da ćemo imenovati UO. Ukoliko se to ne desi, to će to biti „kap koja će preliti čašu“,  jer predstavlja zloupotrebu položaja gradonačelnika.

Pročitajte još

Na posljednjem redovnom zasjedanju većina nije prihvatila kredit za sanaciju toplovodne mreže. Zašto?

Ima više razloga za odbijanje kredita. Jedan od njih je da nije decidno objašnjeno koji dijelovi distributivne mreže će se raditi. Da li je deset miliona KM dovoljno da se tako nešto završi? S druge strane, imali smo neslaganje u informacijama koje su stizale od gradonačelnika Stanivukovića i gradskog menadžera Bojana Kresojevića. Menadžer je tvrdio da Grad diže kredit i ulaže u distributivnu mrežu, a gradonačelnik je tvrdio da smo samo garant ovom kreditu. Sve je to konfuzno. Nakon odluke Skupštine došle su izjave gradonačelnika koji je napadao odbornike što nisu prihvatili kredit. Mislim da je malo licemjerno, ako se uzme u obzir da sam gradonačelnik, kroz svoje političko djelovanje kao odbornik i kao narodni poslanik, nije glasao „za“ kreditna zaduženja. Bio je protiv svih budžeta i rebalansa budžeta i sada kada odbornici daju negativno mišljenje o takvim odlukama, onda je to smak svijeta i koriste se razni nazivi za odbornike.

Nakon te sjednice sa oglasio i Gradski odbor SNSD Banjaluka. Zašto je u saopštenju navedeno da je SNSD sagradio “Eko toplane”?

Ona je izgrađena u mandatu SNSD-ovog  gradonačelnika i kao takva treba biti posmatrana kao jedna od onih projekata koje političari, pojedinačno ili strukture političara, ostavljaju iza sebe. To su činjenice i od toga ne treba bježati. Da li je izgradnja preduzeća “Eko toplane” bila najbolje rješenje? Mislim da je to jedna od onih stvari kod koje ne možemo biti sto odsto zadovoljni, međutim takvo rješenje je u tom momentu bilo jedino moguće. Novo postrojenje je u dobroj mjeri smanjilo troškove koje smo imali zbog stare Toplane i omogućilo kvalitetnije grijanje, i tim stvarima treba odati priznanje. Da li ima još problema koje se trebaju riješiti? Sigurno.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zašto većina ne prihvata plan gradonačelnika Stanivukovića za novi park? Stanivuković je ponudio neku vrstu kompromisa, da na određenom dijelu bude omogućena gradnja stambeno poslovnih zgrada. Ko traži tu gradnju?

Nisam protiv parka, pogotovo ne na prostoru koji će biti u nekom narednom vremenu širi centar grada. Protiv sam investicije od 15 miliona KM u ovom vremenu. Taj kompromis nije bio između gradonačelnika i Skupštine grada. Da je bio, to bi Skupština prihvatila. On je taj kompromis imao s nekim drugim, i samo on zna ko je u pitanju. Sama tema parka se više od jedne godine provlači kroz medije, jer su takve teme potrebne gradonačelniku. Kada je u pitanju novi park gradonačelnik ide na „win-win“ poziciju. Ukoliko izgradi park, biće to njegovo remek djelo, a ukoliko ne dobije podršku, nekoga će optužiti da je protiv toga. Dok je takvih i sličnih tema skreće se pažnja sa stvarnih problema u  Banjaluci. Tako se na primjer priča o parku, a zaboravi na izgradnju vodovoda, koji je obećan u Racunama, koji vrijedi dva miliona KM, asfaltiranje velikog broja ulica  i sva ona obećanja iz predizborne kampanje.

Očigledno postoje problemi kada je u pitanju saradnja gradonačelnika Stanivukovića i Skupštine grada. Koji je po vašem mišljenju uzrok za takav nesklad?

Krupne stvari kao što su krediti, park i druga pitanja se serviraju odbornicima dan prije zasijedanja ili na samoj sjednici, bez ikakvih prethodnih razgovora. To za mene to nije kvalitetan rad i način bavljenja politikom. Zašto je problem sjesti prije Skupštine i o tome razgovarati? Sada često dolazimo u situaciju da se takva pitanja odbijaju ili „skidaju“ sa dnevnog reda, zbog čega dolazi do konfliktnih situacija, koje nikom ne idu u korist. Rezultat svega toga nisu politički poeni, nego jedno političko blato u kojem pokušavate da funkcionišete i radite, a da vas sva ta borba i sve te loše stvari što manje zakače. E, u to se pretvorila politička scena Banjaluke, sa svim akterima koji njoj pripadaju.

Da li gradonačelnik poštuje Skupštinu grada?

Gradonačelnik svojim potezima pokazuje da ne poštuje Skupštinu grada. Ne mislim na njegove izjave za medije i ono što kaže na Skupštini, kada su u pitanju određeni odbornici ili politike, već na činjenicu da Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem selektivno sprovodi odluke Skupštine grada. Na primjer, uz ovogodišnji budžet su išli određeni amandmani, prošlo je pola godine i većina tih stvari nije ispoštovana. Podrška penzionerima za račune za električnu energiju bi u ovim momentima bila olakšanje za tu kategoriju građana, ali to nije ispoštovano. Tu za mene počinje i završava priča da li gradonačelnik poštuje Skupštinu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ove godine najviše gradsko priznanje „Ključ grada“ je otišlo u ruke direktora fabrike obuće Bema i odbornika SNSD Marinka Umičevića. U pitanju je ličnost koja je svojim izjavama često izazivala bijes javnosti. Da li ste se osjećali neugodno kada ste mu dodjeljivali nagradu?

Predložio sam gospodina Umičevića za ovu nagradu i bilo bi apsurdno da se osjećam neugodno što mu istu i dodjeljujem. On je prisutan u javnom životu već godinama i kao takav ima pozitivne i negativne strane, kao i svi. Neke stvari koje se vežu za njega su nešto što ne podržavam, međutim kada sam ga predlagao za ovu nagradu i kada sam je uručivao vodio sam se pozitivnim stvarima koje je on radio prethodnih decenija: humanitarni rad, poslovni ambijent u kojem radi i njegov sportski angažman.

Sto KM za mlade ide Vukanu

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je najavio raspodjelu jednokratne novčane pomoći za mlade od 100 KM. Da li ćete uzeti taj novac?

– Apliciraću za ta sredstva kao i svi mladi, ali ta sredstva ću iskoristiti da nekome pomognem, biće preusmjerena u humanitarne svrhe. Moja želja je da taj novac ode u humanitarnu akciju za malog Vukana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije