Kultura

Mladi pisac na velikim vratima literature: Dejan Pilipović, maturant Medicinske škole iz Gradiške objavio roman „Kneginja Aleksandrija od prokletija“ (FOTO)

Roman „Kneginja Aleksandrija od Prokletija“ u izdanju „Srpske kuće“ iz Požarevca, autora Dejana Pilipovića, maturanta Medicinske škole u Gradiški, predstavljena je u petak naveče u njegovoj doskorašnjoj školi.

Mladi pisac na velikim  vratima literature: Dejan Pilipović, maturant Medicinske škole iz Gradiške objavio roman „Kneginja Aleksandrija od prokletija“ (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Ovo je jedinstven primjer, kazao je Bratislav Golić, urednik izdavačke kuće, da srednjoškolac napiše roman u 17 poglavlja i više od 200 stranica.

– Dejan se, među nekoliko hiljada radova prispjelih na konkurs „Srpske kuće“ izdvojio po zrelosti pisanja, izboru tematike u kojoj su sublimirane istorija, književnost, dramski zapleti, jasne lirske poruke, smisleni dijalozi, stilske figure, što je svojstvene mnogo iskusnijim piscima – kazao je Bratislav Golić, obraćajući se brojnoj publici, Dejanovim profesorima i školskim kolegama.

On je pohvalio i saradnju sa Srednjom stručnom i tehničkom školom, koja je veoma posvećena izučavanju književnosti i srpskog jezika te učešću na konkursu „Srpske kuće“.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

– Veoma uspješne, poetske i prozne radove, koji će biti objavljeni u našim zbornicima, nama šalju i drugi učenici ove škole. Iz toga je vidljivo da se ovdje radi veoma predano, da su profesori srpskog jezika istinski znalci, jer samo takvi mogu prepoznati, usmjeriti i podržati mlade literate, kao što je Dejan Pilipović – naglasio je Bratislav Golić.

Pročitajte još

On je uručio priznanja, diplome i zahvalnice profesorima Zorici Vranić, Bojani Đuričić i Dariu Gvozdenu te direktoru škole Darku Goliću, za uspješnu i bogatu saradnju sa „Srpskom kućom“ iz Požarevca, za podsticanje mladih, njegovanje srpskog jezika i pisma, srpske književnosti.

Inače, na početku promocije, nastupili su učenici, članovi muzičke, dramske i recitatorske sekcije.

Dejanov profesor Dario Gvozden, obrativši se skupu, kazao je da se radi o izuzetnom učeniku, koji se već u prvom razredu izdvojio, skrenuo pažnju na svoj talenat kojeg je kasnije njegovao i napredovao.

– Njega ću, zaista, pamtiti kao posebnog u svemu, učenju najviše. Poslije svakog čitanja pismenog rada, u razredu je zavladao muk, tišina, čuđenje… Nakon toga, tog početnog divljenja, ostali učenici su aplaudirali. Kako je vrijeme prolazilo, Dejanovi radovi bili su sve vredniji, sve zreliji, sa jasnijim i snažnijim porukama, sa metaforama i stilskim figurama, natopljen emocijama i porukama – kazao je profesor Dario Drinić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

On je rekao, da je srećan, što je predavao Dejanu a da je njegova želja, da se u budućim generacijama izdvoji neki učenik sličan ovom odlikašu i piscu, na velikim vratima literature.

Objašnjavajući sadržaj svog romana, Dejan Pilipović je rekao da se radi o dešavanjima u Srbiji, kroz istoriju, počev od Prvog balkanskog rata… Ta romansirana priča satkana je od života likova, njihovih sudbina, odluka, dilema, iskušenja, istorijske borbe za slobodu, za očuvanje identiteta, moralnih, duhovnih i svih drugih vrijednosti.

– Moji likovi, kroz različite priče objedinjene metaforama, govore o sebi, svom životu, vremenu i epohi u kojoj su živjeli…Trudio sam se da izbjegnem patetiku i prenaglašenu emociju, da ostanem u sferi pribranog i mudrog, jasnog i nedvosmislenog izražaja. Nisam dopustio, sem u jednom slučaju, da moji likovi plaču nego da snažno i odlučno zastupaju svoje stavove a čitaoce podstaknu na razmišljanje i zaključke – pojasnio je Dejan osnovnu poruku svoga romana.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Darko Golić, direktor Srednje stručne i tehničke škole kazao je da u ovoj ustanovi, veoma veliku pažnju posvećuju mladim talentima, nastojeći da ih, kao što je Dejan Pilipović, afirmišu i izvan škole.

Srpska kuća

Kulturno izdavački centar „Srpska kuća“ u Požarevcu, prvenstveno se bavi izdavaštvom za djecu, učenike i omladinu.

– Naše najveće edicije su „Stotinu mladih talenata“ namijenjena učenicima pjesnicima iz Srbije. Potom je temelj zbornik književnog stvaralaštva za srednjoškolce iz Srbije i inostranstva, gdje objavljujemo priče i pjesme. Sarađujemo sa većinom škola, odakle dobijamo hiljade radova. U poslednje vrijeme, shvatili smo potrebu zasebnih izdanja zbornika književnog stvaralaštva za djecu iz Republike Srpske. Ispostavilo se da imamo veoma zainteresovanu djecu za pisanje. Dobili smo, ukupno 30 000 radova, što nas je podstaklo da osmišljavamo nove izdavačke programe – objasnio je Golić koji je u Požarevcu, u bivšoj, znamenitoj zgradi Pošte koju je otkupio, organizovao izdavačku djelatnost.

Učiteljica

Među gostima, na promociji romana Dejana Pilipovića, bila je i Slobodanka Pucar, njegova učiteljica iz Osnovne škole „Petar Kočić“ u Novoj Topoli.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

– Veoma me obradovao poziv bivšeg učenika koji je, u srednjoj školi, sa velikim uspjehom nastavio školovanje. Posebno mi je drago, što je to u posebnoj prilici. Ponosna sam na njegov uspjeh – kazala je, veoma emotivno, učiteljica Slobodanka Pucar.

Đak generacije

Dejan Pilipović, je nedavno, na maturskoj svečanosti proglašen za učenika generacije. On je Vukovac tokom cijelog školovanja.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Pisanje me relaksira, to volim i planiram da se posvetim još intenzivnije. Međutim, sada sam najviše posvećen pripremi prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. To je moj naredni cilj – kazao nam je Dejan, veoma zahvalan svojim profesorima, i školi u kojoj je održana promocija knjige.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije