Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MLADI ZALJUBLJENIK U SPORT OBARA REKORDE Jajčanin biciklom svaki dan prijeđe više od 50 kilometara

Društvo
Autor:

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Danijel Žunić (21) iz Jajca uspješno se bavi biciklizmom i obara rekorde u dužini vožnji i prijeđenih relacija po BiH, ali i van nje.

– Teško je uklopiti posao, svakodnevne obaveze i trening, ali bez obzira na sve to, prijeđem dnevno više od 50 kilometara. Najbitnije mi je da trening bude kvalitetan i da održavam formu na nivou – kazuje Žunić.

Više od sedam godina bavi se biciklizmom.

– Biciklizam je sport u kojem sam pronašao sebe, jednostavno odmaram se u svakom prijeđenom metru. To je posebna strast koju ne mogu baš objasniti, ali čovjek je samo može doživjeti – rekao je.

Još nije oborio rekord koji je postigao prije četiri godine.

– Prije četiri godine prešao sam više od 10.000 kilometara u jednoj sezoni. Moja najveća ruta u toku jednog dana je vožnja do Bihaća i nazad u Jajce, a što bi se reklo, u jednom dahu prijeđem rutu od Jajca do Banjaluke – ističe on.

Bilo je tu, kaže, i raznih poduhvata te simboličnih vožnji.

– Izdvojio bih dvije, a to je vožnja protiv abortusa u dužini od 555 kilometara i hodočašće Sv. Ivi iz Zagreba u Jajce prije mjesec koju sam uspješno priveo kraju – navodi Žunić.

Nema kluba

Trenira samostalno bez ičije finansijske pomoći.

– Mnogi bi mi značilo da u Jajcu egzistira biciklistički klub jer puno bih lakše mogao organizovati svoje ture. U treniranju mi dosta pomaže Univerzalna škola sporta „Rasti zdravo“ – govori Danijel Žunić.

 Vožnja na minus 9

Žunić ističe da je svaka vožnja priča za sebe, a ljetne su kaže ugodne, dok su zimske ostale urezane u sjećanju.

– Bez obzira na godišnja doba, uvijek vozim svog ljubimca. U sjećanju mi je ostala vožnja na minus devet, a vozio sam na relaciji Jajce – Mostar i nazad – kaže on, piše avaz.ba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO