Biznis

MMF ima puno povjerenje u Georgijevu: Napokon odbacili optužbe, argumenti nisu ubedljivi

Međunarodni monetarni fond je saopštio da ima "puno povjerenje" u vođstvo svoje izvršne direktorke Kristaline Georgijeve, odbacivši optužbe da je ona, u vrijeme dok je bila na čelu Svjetske banke, uticala na izmjenu podataka za "Duing biznis" listu u korist Kine.

MMF ima puno povjerenje u Georgijevu: Napokon odbacili optužbe, argumenti nisu ubedljivi
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Nakon što je sagledao sve predočene dokaze, Izvršni odbor potvrđuje svoje puno povjerenje u vođstvo generalne direktorke i njenu spremnost da nastavi da efikasno obavlja svoje dužnosti – navodi se u saopštenju MMF, objavljenom sinoć, prenosi CNBC.

Fond je ocijenio da argumenti izneti u okviru istrage o nameštanju podataka za publikaciju “Duing biznis” Svjetske banke, “nisu ubjedljivo dokazali da je generalna direktorka imala neprimerenu ulogu u toj aferi.

Georgijeva je na čelu MMF od oktobra 2019. godine, a prije toga je od 2017. bila na funkciji šefa Svjetske banke.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen je, u odvojenom saopštenju, navela da bez “daljih direktnih dokaza u vezi sa ulogom Georgijeve nema osnova za promjenu rukovodstva MMF”.

Rojters, međutim, izveštava da je Jelenova, upozorila da će pomno pratiti dalje aktivnosti Georgijeve u MMF i procenjivati sve nove činjenice ili nalaze, te pozvala na proaktivne korake za jačanje integriteta i vjerodostojnosti podataka te međunarodne finansijske institucije.

Georgijeva, koja je kategorično negirala bilo kakvu ličnu ulogu u nameštanju podataka za “Duing biznis” izvještaj, pozdravila je odluku Izvršnog odbora MMF i izrazila zadovoljstvo što su se članovi tog tijela složili da su optužbe protiv nje neosnovane.

– Ovo je očigledno bila teška epizoda za mene lično. Želim da izrazim svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti i integritetu institucija kao što su Svjetska banka i MMF, i poštovanje prema svima onima koji su posvećeni zaštiti vrednosti na kojima su ove organizacije utemeljene, poručila je ona u saopštenju.

Etički komitet Svetske banke angažovao je advokatsku firmu VilmerHale da istraži nepravilnosti vezane za pripremu podataka za pubikaciju “Duing biznis” i da ispita potencijalnu ulogu svoje tadašnje direktorke Kristaline Georgijeve u nameštanje pokazatelja kojima je favorizovana Kina.

VilmerHale je u izveštaju o istrazi naveo da se tokom svog mandata u Svetskoj banci Georgijeva direktno uključila u poboljšavanje kinesko rangiranja” na listi “Duing biznis” o poslovnoj klimi u pojedinačnim zemljama svijeta.

Svjetska banka je otkazala dalje izdavanje “Duing biznis” izvještaja.

Prihvati notifikacije