Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MNOGI SU PLAKALI S NJOM Orka koja tuguje konačno pustila MRTVO MLADUNČE i nastavila plivati sama

Zabava
Autor:

Foto: Ken Balcomb/Centre for Whale Research

Ženka orka kita Tahlequah ili, kako su je naučnici nazvali, J35 je 17 dana plivala noseći svoje mrtvo mladunče. J35 konačno je pustila svoje mrtvo mladunče i nastavila je plivati sama, javljaju istraživači koji su je pratili.

Ona sada djeluje bolje, hrani se i čini se zdravo, a nema ni simptoma tzv. kikiriki glave, što pokazuje da su kitovi pothranjeni.

Naučnici su presretni što je Tahlequah bolje i što “ide dalje”, jer su se mnogi plašili da će i ona uginuti.

Naime, J35 je prethodno izgubila i druga dva mladunčeta – posljednje mladunče koje je preživjelo na svijet je donijela prije osam godina – i kada je ovo, posljednje mladunče, također, uginulo naučnici su strahovali da je emocionalni teret možda pretežak…

Kitovi ubice su poznati po tome da plivaju sa svojom uginulom mladunčadi, ali je do sada zabilježeno da to rade do sedam dana. No, J35, postavila je novi rekord.

Nažalost, priča o J35 orki u fokus je stavila tužnu činjenicu zbog koje budućnost ovih divnih životinja nije nimalo svijetla. Posljednje mladunče orki u ovom području na svijet je došlo prije tri godine. U posljednje dvije decenije čak 75 posto novorođenih kitova nije preživjelo.

Razlog je – hrane je sve manje, i to zbog situacije koju je stvorio čovjek. Ovi kitovi najviše se hrane lososom, no zbog pretjeranog izlova, njih ima sve manje, prenosi avaz.ba.

(Agencije)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO