Svijet

"MNOGI ŽELE DA ODU" Ono što se dešava u Rusiji PROGANJA Putina

Marija Ivanko je odlučila da će imati samo jedno dijete mnogo prije nego što je rudnik u kome radi pao pod stečaj, a pandemija korona virusa izazvala je još veću nesigurnost.

"MNOGI ŽELE DA ODU" Ono što se dešava u Rusiji PROGANJA Putina
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

I Jevgenija Petrova, koja takođe radi u rudniku uglja u okolini Kemerova, u Sibiru, svjesno se odlučila za samo jedno dijete, a isto kaže i Jelena Ponkratova, lokalna novinarka, koje ima 25-godišnju kćerku.

Natalitet u Rusiji stagnira, broj stanovnika opada, a pandemija je samo pogoršala situaciju.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ga taj problem “proganja” pa mu je jedan od prioriteta unutrašnje politike da do 2024. stimuliše Ruse da prošire porodice.

Situacija u Kemerovu i stepskim oblastima u okolini, oko 4.000 kilometara od od Moskve, pokazuju s kakvim se preprekama suočava na tom putu.

Pročitajte još

Za posljednjih deset godina broj stanovnika u ovom regionu smanjio se za 100.000 i trenutno tu živi 2,6 miliona ljudi, pokazuju podaci ruskog statističkog zavoda Rosstat. Zbog zatvaranja granica za migrante i žrtava korona virusa, kojih trenutno ima više od 46.000, cijela Rusija suočiće se s najvećim smanjenjem stanovništva poslije 2006.

Prema projekcijama vlade, ove godine očekuje se smanjenje broja stanovnika za 353.500 ljudi. Nezavisni demograf Aleksej Rakša predviđa da će se broj stanovnika u Rusiji, koji trenutno iznosi 146,7 miliona, ove godine smanjiti čak za 700.000, odnosno skoro 0,5 odsto.

Industrija uglja u Kemerovu, koja je cvetala u doba Sovjetskog Saveza, sada je postala teret i simbol propadanja i oskudice.

– Kad bismo imali novca za izdržavanje djece, naravno da bi sve bilo drugačije, imali bismo više djece – kaže Marija Ivanko, koja namjerava da ode iz Kemerova, jer je muž našao posao u rudniku u obližnjem Novosibirsku.

FOTO: 
ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN
FOTO: ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Rudarska industrija je bila u krizi i prije nego što je izbila pandemija. Potražnja za ugljem je opala, pa je otpušten veliki broj rudara, koji po pravilu zarađuju manje od 400 dolara mjesečno, oko polovinu prosječne plate u regionu. Oni koji su zadržali posao kažu da plate kasne i do tri mjeseca.

– Mnogi bi željeli da odu – kaže novinarka Jelena Ponkratova.

Prošlogodišnji demografski izveštaj UN ukazuje na “pesimistične” prognoze: do 2050. Broj stanovnika u Rusiji pašće na 124,6 miliona, a do 2100. na 83,7.

Godine 2007. uvedena je jednokratna pomoć porodicama od oko 6.000 dolara za drugo dijete, ali mnogi Rusi smatraju da to nije dovoljno. Od ove godine, isti iznos se uplaćuje porodicama i za prvo dijete.

Sergej Jevgenivič Baranov rođen je u septembru i rijedak je slučaj  da je četvrto dijete u porodici. Porodica ima pravo na “pomoć za majčinstvo”, ali kažu da im birokratija i nedosljednost zadaju glavobolje. Za troje dece dobili su jednokratnu pomoć od oko 7.800 dolara, a za četvrto dijete su dobili samo 300 dolara. Osim toga, trebalo je da dobiju parče zemlje kao nagradu za treće dijete, ali ni poslije četiri godine ništa nisu dobili, kaže za Vašington post Jelena Kalinčenko.

– Treba da platimo oko 500 dolara samo da bismo spremili papire, kakva je to onda pomoć? – pita se ona, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije