Politika

"OD TOGA NEMA NIŠTA" Majkićeva ne podržava da jedan od aktera izmjena Izbornog zakona bude CIK

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD), kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, smatra da CIK BiH ne treba da učestvuje u pregovorima, te ističe da mora biti postignut konsenzus oko ovog pitanja.

"OD TOGA NEMA NIŠTA" Majkićeva ne podržava da jedan od aktera izmjena Izbornog zakona bude CIK
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dušanka Majkić

Osvrćući se na izjavu šefa Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu BiH Saše Magazinovića, koji je predloživo četiri principa za vođenje pregovora o promjeni Izbornog zakona BiH, Majkićeva je za Srpskainfo rekla da uz takve prijedloge koje je naveo, vjerovatno nikada neće doći do dogovora.

– U prvi momenat je ideja bila da političke partije koje mogu da iznesu izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH budu akteri tih izmjena. Onda je došlo pitanje treba li da se uključuje opozicija ili ne, iako nema konsenzusa oko toga. Zatim se pojavila i priča da treba i CIK da bude jedan od aktera, a znamo kakvi su stavovi oko Centralne izborne komisije i znamo šta će fosirati CIK – rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da je nevjerovatno da CIK prema kojoj ne postoji povjerenje svih, bude učesnik, a kamo li da bude i predlagač nekog zakona koji će poslije ići na tu komisiju.

Magazinović predlaže da u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona učestvuju sve parlamentarne političke stranke na nivou BiH, da pregovori budu javni u smislu da mediji, javnost i NVO imaju puni uvid, te da svi pregovori o Izbornom zakonu BiH budu u zgradi Paramentarne skupštine BiH u Sarajevu.

– To bi bila jedna „papazjanija“ sa više od 20 ljudi. Imali smo svojevremeno velike ekipe koje nikada ništa nisu uspješno završile. Tako da će ideja o izmjeni Izbornog zakona ako ostane na ovome, sa uključivanjem svih navedenih aktera, biti garant da neće biti ništa od toga. Možda je u tom smislu Magazinović i pisao, jer svi njegovi prijedlozi uvijek su suptorni Ustavu BiH i onome što bismo trebali da uradimo, a duboko su podređeni bošnjačkoj politici i mislim da od toga što on predlaže nema ništa – kazala je Majkićeva.

Pročitajte još

Stava je da je izmjena Izbornog zakona BiH isključivo stvar dogovora.

– Mora postojati dogovor oko toga ko će biti članovi radnog tijela koje će raditi na izmjenama zakona. Uvijek su to bili predstavnici Savjeta ministara, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i CIK, ali kada je postojalo povjerenje u CIK. Sada kada nju čine politički predstavnici pojedinih partija, ona nema nikakav kredibilitet što se tiče nas i vidim da slično misle i Hrvati. Drugačije misle samo oni koji smatraju da će im CIK ići na ruku- jasna je Majkićeva.

Posebno je istakla da bez obzira ko bude učestvovao u Izmjenama izbornog zakona, mora postojati  konsenzus.

– U protivnom biće to samo izgubljeno vrijeme i nećemo napraviti ništa od izmjena Izbornog zakona- zaključila je Majkićeva.

Prihvati notifikacije