Društvo

MODERNA TEHNOLOGIJA U OBRAZOVNIM USTANOVAMA Uvođenje interneta i nabavka računara u svim školama BiH koštaće više od 460 miliona KM

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Edin Forto ranije je kazao da je nulti prioritet osigurati širokopojasni internet u svim školama u BiH, te je obećao da će uskoro sve škole u BiH imati internet.

knjiga računar
FOTO: OŠ STEVAN NEMANJA - STENJEVAC/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Međutim, umrežavanje škola i uvođenje širokopojasnog interneta zahtjeva puno vremena, ali i jako puno novca. Prema podacima UNICEF, tokom 2024. godine planira se uvođenje mjerenja interneta u realnom vremenu u svim školskim objektima, što će omogućiti identifikaciju lokaliteta na kojima je potrebno intervenirati.

Ranije su Ministarstvo saobraćaja i komunikacije BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH, kompanije BH Telecom, Eronet, Mtel i Telemach tokom Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2023. godine usaglasili Poziv na akciju. Nakon toga UNCEF u BiH počeo je pripremati niz aktivnosti kojima se nastoje podržati obrazovne i komunikacijske vlasti u jačanju ekosistema za obrazovanje za 21. vijek.

UNICEF u BiH je krajem 2023. godine prezentovao i rezultate studija izvodljivosti za izgradnju internet infrastrukture prema školskim objektima koji nemaju pristup internetu.

Rezultati mapiranja internet umreženosti osnovnih, srednjih, centralnih i područnih škola prikazani su na globalnoj mapi Giga inicijative – zajedničke inicijative UNICEF i Međunarodne unije za komunikacije koja za cilj ima umrežavanje svih škola na internet do 2030. godine.

Rezultati UNCEF pokazuju da je potrebna investicija od 9.2 miliona KM koja bi imala petostruko veći socio-ekonomski povrat, u roku od dvije godine. U tom smislu, UNICEF će nastaviti pružati podršku multi-sektorskim platformama koje za cilj imaju zajedničke investicije u oblasti jačanja ovoga ekosistema.

Iz UNICEF su kazali da važnost sigurne i kvalitetne internet konekcije, osim za obrazovanje u 21. vijeku, ima svoj važan uticaj na širi socio-ekonomski razvoj. Najsvježiji podaci pokazuju da povećanje povezanosti škola na internet za 10 odsto povećava BDP po stanovniku za 1.1 odsto.

Od više od 500 škola u BiH koje nemaju pristup internetu, više od 99 odsto su područne škole, u zajednicama koje su često višestruko izolovane. Škole predstavljaju centar zajednica i života u njima, a povezivanje škola na internet znači i povezivanje zajednica, jačanje komunikacije, razmjene i otvaranje mogućnosti za privređivanje u tehnologijom podržanim industrijama.

Pristup sigurnom i kvalitetnom internetu u školama znači mogućnost izbora, pristup informacijama neophodnim za razvoj i obrazovanje u 21. vijeku, naveli su iz UNICEF.

Rezultati posljednjeg PISA istraživanja objavljenih krajem 2023. godine, daju čvrst argument za integraciju tehnologija u proces učenja – učenici koji su dnevno provodili do jedan čas na digitalnim uređajima za učenje u školi postigli su 14 bodova više u matematici nego učenici koji nisu provodili vrijeme na tim uređajima, čak i nakon uzimanja u obzir socio-ekonomkog profila učenika i škola. Ovaj pozitivan odnos uočen je u više od polovine (45 zemalja i ekonomija) svih sistema s dostupnim podacima.

BiH nije učestvovala u PISA 2022. godine istraživanju. Ali, podaci Mapiranja IKT resursa osnovnih i srednjih škola u BiH, koje je sproveo UNICEF, pokazuju da omjer dostupnih digitalnih uređaja po učeniku nije optimalan za učenje u 21. vijeku.

Pročitajte još

U BiH u prosjeku 19.9 odsto učenika dijeli jedan računar. Kanton Sarajevo raspolaže najvećim brojem uređaja po učeniku, dok učenici u Tuzlanskom kantonu imaju najmanji broj uređaja na raspolaganju.

UNICEF procjenjuje da osnovnim i srednjim školama u BiH nedostaje više od 344.690 računara koji ispunjavaju preporučene IKT standarde za obrazovne institucije, odnosno investiciju od 247 miliona dolara (oko 247 miliona evra).

U prethodnom periodu UNCEF je donirao računarsku opremu za više od 200 osnovnih i srednjih škola u BiH. Veliku nabavku i popravak postojećih računara nedavno je izvelo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Iz kabineta ministarke za odgoj i obrazovanje KS su kazali da škole u Kantonu Sarajevo su prije posljednje velike nabavke imale računare u kabinetima Informatike, međutim značajan broj tih računara je bio zastario, to jeste postao neupotrebljiv. Iz tog razloga je u 2022. godini i 2023. godini realizovana nabavka od 2.050 novih računara, a 1.700 računara je unaprijeđeno. Prosječno je svaka škola dobila 35 kvalitetnih računara, piše Klix.

Dakle, prije samog uvođenja širokopojasnog interneta u sve škole u BiH, potrebna su velika ulaganja kako bi se svakoj školi obezbijedio neophodan broj računara preko kojih će se taj internet koristiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije