Digitalna Srpska

NAJNAPREDNIJA MREŽA Sa brzinom ovog interneta možete da skinete 150 filmova za 1 sekund

Kina je počela da uvodi ono što naziva najnaprednijom svjetskom internet mrežom, koja obećava da će raditi nekoliko puta brže od trenutnih mreža.

kvantni internet
FOTO: AI UNCOVERED/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mreža koja može da putuje brzinom od oko 1,2 terabita svake sekunde – dovoljno je brza da prenese podatke iz 150 filmova u jednoj sekundi, prema kineskim tehnološkim proizvođačima Huavej.

One predstavljaju teorijske brzine koje se uskoro neće pojaviti u domovima potrošača. Ali robusnija i brža internet usluga ima široke implikacije na preduzeća, brži transfer informacija, prednosti trgovanja akcijama i druge implikacije na nacionalnu bezbjednost, piše CNN.

Na konferenciji za novinare ove nedjelje, Huavej i Čajna Mobajl su zvanično pokrenuli glavnu mrežu sljedeće generacije u zemlji, u partnerstvu sa pekinškim univerzitetom Tsinghua i Cernetom, obrazovnom i istraživačkom mrežom koju finansira kineska vlada.

Pročitajte još

Nova mreža se proteže na 2.900 kilometara kablova sa optičkim vlaknima između Pekinga i juga, navodi se u prevedenom saopštenju za štampu.

Mreža je počela da radi i da se testira ovog ljeta, oko dvije godine prije predviđanja stručnjaka.

Vu Đianping, profesor na odsjeku za računarske nauke i tehnologiju Univerziteta Tsinghua koji nadgleda glavni internet projekat, rekao je u saopštenju za javnost da je sistem, uključujući softver i hardver, napravljen u Kini, proizveden i nezavisno kontrolisan.

Takođe ju je nazvao najnaprednijom mrežom na svijetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije