Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Mogerini i Han: Budući izborni rezultati u BiH ne mogu biti taoci stranačkih interesa

Politika
Autor:

Foto: Sergey Dolzhenko/EPA

Visoka predstavnica spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvali su danas na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno ističući da budući izborni rezultati ne mogu biti taoci stranačkih interesa.

Kako su u zajedničkom saopštenju podsjetili, u nedavnom izvještaju o BiH, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH.

– U vezi ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda BiH – pojasnili su Mogerini i Han.

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje.

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da ukoliko se rezultati opštih izbora ne budu mogli primjeniti formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

Podsjetili su u saoštenju proslijeđenom iz Delegacije EU u BiH da će Centralna izborna komisija BiH u narednim danima raspisati oktobarske opšte izbore te su izrazili uvjerenje da će CIK provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način.

– Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc partijskih interesa – zaključili su u zajedničkom saopštenju Mogerini i Han.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO