Politika

Mogerini i Han: Pokušaji mijenjanja istorije u BiH su neprihvatljivi

Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca. Pokušaji mijenjanja istorije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugo su neprihvatljivi, navodi se u izjavi visoke predstavnice EU za spoljnju politiku i bezbjednost Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana povodom 24. godišnjice zločina i komemoracije u Srebrenici.

Mogerini i Han: Pokušaji mijenjanja istorije u BiH su neprihvatljivi
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Mogerinijeva i Han su u izjavi naveli kako je BiH izrazila želju da postane član Evropske unije i prioritetno je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja,

Iako se desila prije 24 godine, ova tragedija nas i danas proganja. U svojim srcima i mislima smo sa žrtvama i svima onima na čije živote su uticali ovi tragični događaji. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice u kojoj se desio za čovječanstvo jedan od najmračnijih momenata u modernoj evropskoj istoriji. Dok se prisjećamo, imamo i odgovornost da učvrstimo mir i osiguramo stabilnu budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići zaostavštine prošlosti – istaknuto je u izjavi.

Oni su takođe naveli kako Evropska unija ostaje opredijeljena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo, saopšteno je iz Delegacije EU.