Svijet

Mogla bi da uvede hitne mjere: U kini otkriveno 500 slučajeva majmunskih boginja

Kina planira da se od 20. septembra bori protiv majmunskih boginja na isti način na koji to čini kada su u pitanju neke druge zarazne bolesti, poput korona virusa, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te zemlje.

vakcina protiv kovida
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U Kini je u avgustu otkriveno oko 500 slučajeva majmunskih boginja koje će se, kako je saopštila kineska Nacionalna zdravstvena komisija, liječiti u skladu sa protokolima kategorije B, u koju spadaju i Kovid-19, HIV i SARS.

Kina bi mogla da uvede hitne mjere

Ova kategorija podrazumijeva da bi Kina mogla da uvede hitne mjere, kao što su ograničavanje okupljanja, privremeno obustavljanje rada na poslu ili rada škola, ili zatvaranje određenih oblasti.

Pročitajte još

– Više od 20 provincija prijavilo je slučajeve majmunskih boginja u Kini od prvog uvezenog slučaja u septembru 2022. i početka lokalno prenosivih slučajeva u junu 2023. godine, što je pokrenulo stalne epidemije i ‘skrivene’ transmisije – navela je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Zarazne bolesti svrstane u tri kategorije

U Kini su zarazne bolesti svrstane u tri kategorije, od kojih je najviša Kategorija A, kojom se vlastima daju ovlašćenja da stavljaju oboljele i one koji su bili u bliskom kontaktu sa njima u karantin.

Kina je borbu protiv korona virusa, koja je spadala u kategoriju A, krajem 2022. godine svrstala u kategoriju B, nakon što su skoro tri godine na snazi bila stroga ograničenja, koja su podrazumijevala zatvaranja cijelih gradova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije