Politika

Mogu li nam političari USKRATITI PRAVO GLASA: Dodik najavljuje bojkot, opozicija se nada izborima

Ako se stranci budu miješali u rad Centralne izborne komisije, Republika Srpska neće izaći na izbore.

Mogu li nam političari USKRATITI PRAVO GLASA: Dodik najavljuje bojkot, opozicija se nada izborima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovako glasi najava srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, koja je izazvala buru reakcija na domaćoj političkoj sceni.

Dok jedni ovakvu najavu pozdravljaju, drugi je pripisuju Dodikovom strahu od gubitka vlasti.

Da li će Dodikova najava zaživjeti – ostaje da vidimo, a kakav je stav opozicije po ovom pitanju, pitali smo zamjenicu predsjedavajućeg Kluba poslanika SDS-PDP-DNS, Miru Pekić.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bojkot je, prema njenim riječima, krupna tema, o kojoj je, u ovom trenutku, kada na snagu nije stupila reforma Izbornog zakona, niti su pali ikakvi dogovorili, isuviše rano govoriti.

Ono što je sigurno, kaže ona, mjesta za uplitanje stranaca u rad Centralne izborne komisije – nema.

Pročitajte još

– Rad i funkcionisanje CIK definisano je Izbornim zakonom BiH i ne vidi se mogućnost uplitanja stranaca, a nama, poslanicima, ostaje da usvojimo budžet, kako bi CIK imao dovoljno uslova za pripremu izbora, što je trenutno u fazi čekanja – poručila je Pekićeva.

Dodik je, prilikom najave bojkota, rekao da će vladajuća koalicija razmisliti o izlasku na izbore i u slučaju da praksa „glasanja u vrećama“ ostane na snazi, na šta se Pekićeva, takođe, osvrnula.

– PDP već duži niz godina ukazuje na problem glasanja i donošenja glasačkih listića u vrećama. Svjedoci smo da su ti glasovi ranije imali veliki uticaj na izborni proces, te da su odlična podloga za razne manipulacije. Insistiramo na tome da se takva praksa obustavi, što će biti pozitivno za izborni proces – zaključila je Pekićeva i izrazila nadu da će izbori biti održani iduće godine u oktobru, baš kako je i planirano.

Vehid Šehić
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Bivši član CIK BiH, Vehid Šehić naglašava da je Centralna izborna komisija insitucija ove države i da je odgovorna za sprovođenje izbornog procesa, te da niko ne može ili ne bi trebao da utiče na rad njenih članova.

S druge strane, političari bi, kaže, bojkot trebali zamijeniti angažmanom na izmjeni Izbornog zakona.

– Bojkot treba ostaviti sa strane. Nemaju pravo da nam, iz svojih razloga, onemogućavaju da koristimo svoje Ustavom zagarantovano pravo – da imamo demokratske izbore i da na njima učestvujemo – zaključio je Šehić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije