Banjaluka

"Mogu me uhapsiti, ali neću odustati" Stanivuković o povredi Poslovnika i nastavku Skupštine (VIDEO)

Sjednica Skupštine grada danas je trajala nekoliko sati i obilježile su je česte pauze jer se odbornici većine i gradonačelnik Draško Stanivuković nisu mogli usaglasiti da li su predloženi amandmani na budžet grada u skladu sa Poslovnikom ili ne.

"Mogu me uhapsiti, ali neću odustati" Stanivuković o povredi Poslovnika i nastavku Skupštine (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, tokom današnjeg zasjedanja gradskog parlamenta Stanivuković je rekao da sedam od deset amandmana nije dostavljeno na vrijeme te da zato ne mogu da se razmatraju. Tvrdi da nisu dostavljeni u skladu sa onim što je propisao Poslovnik o radu gradskog parlamenta.

S druge strane odbornik SNSD  Dragoslav Topić je tražio da se Skupština izjasni da li je došlo do povrede Poslovnika. U slučaju da odbornici izglasaju da nije došlo do povrede Poslovnika  amandmani ostaju na skupštini i postoji velika je šansa da će dobiti zeleno svjetlo odbornika jer SNSD sa strankama sa kojima je u koaliciji ima većinu. Time bi Banjaluka dobila budžet sa kojim nije saglasan gradonačelnik  Draško Stanivuković.

Gradonačelnik kaže da neće dozvoliti da se nastavi Skupština grada ako se sutra izglasa da nije došlo do povrede Poslovnika.

– Ako se jednom takovo ponašanje dopusti šta je slijedeće? Ja ću prvi svojim tijelom braniti i neću dozvoliti da se to desi i da se skupština nastavi ako se usvoji da nije bilo povrede Poslovnika. Može doći policija i mogu me uhapsiti ali neću odustati. Ako to dozvolimo zašto imamo Poslovnik – rekao je Stanivuković.

Dodao je da se radi o pravnom nasilju koje kako kaže neće dozvoliti.

Pročitajte još

– Svi amandmani koji nemaju smisla i koji sprečavaju grad da izvršava svoje zakonske obaveze ne dolaze u obzir – naveo je Stanivuković.

Pozvao je drugu stranu da se usaglašen sami sa sobom.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je većina u gradskom parlamentu naglasila gradonačelniku da će taj dan dostaviti amandmane.

– Mi smo najavili da ćemo taj dan dostaviti amandmane upravo da ne bude ovakvih problema. Tražili smo i da na taj dan bude neko prisutan i gradonačelnik je ispoštovao skupštinsku većinu i osoba je jasno preuzela i potpisala te amandmane. Kao što vidimo to je glavni problem oko koga se vrtimo nekoliko sati. Od sekretara Skupštine ću tražiti tumačenje svih potrebnih zakona i da vidimo da li je moguće da se uzme u obzir subota kao dan na kojem se mogu dostaviti amandmani – naveo je  Ilić.

Prihvati notifikacije