Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“MOGU RAČUNATI NA PODRŠKU” Grad Banjaluka donio SET MJERA za pomoć poslodavcima

Banjaluka
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradski Štab za vanredne situacije utvrdio je set ekonomskih mjera za pomoć djelatnostima čiji je rad potpuno ili djelimično obustavljen vanrednim mjerama koje su na snazi.

Grad se odriče zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu Grada, te uvodi niz povlastica za uslužne sektore, pogođene krizom, koje se odnose na mart, april i maj.

Kako je precizirano, poslovni subjekti i preduzetnici koji plaćaju komunalnu taksu, imaće pravo na subvenciju u iznosu od 100 odsto za mart i april ako je njihov rad potpuno obustavljen, a 50 odsto ako im je rad ograničen.

Ugostitelji koji ne rade biće oslobođeni plaćanja naknade za javnu površinu u cjelosti, putem dodjele subvencija za mjesece mart, april i maj. Naknade za zauzimanje javne površine biće oslobođeni zanatlije i kiosci, 100 odsto za ove mjesece ako je njihov rad potpuno obustavljen, a 50 odsto za tri mjeseca ako im je djelatnost ograničena.

– Detalji dodjele olakšica biće razrađeni posebnim programom u narednom periodu, ali važno je da znaju da mogu računati na ovu vrstu podrške Grada – poručio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Štaba.

Foto: RAS Srbija

Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada, sa ugovorima pod posebnim uslovima, biće oslobođeni plaćanja zakupa na tri mjeseca. Zakupci gradskih prostora koji su u komercijalnom zakupu, a kojima je rad potpuno ograničen biće oslobođeni plaćanja na tri mjeseca, a oni kod kojih je rad ograničen, biće oslobođeni ove obaveze za dva mjeseca.

Grad će, preko gradskog Garantnog fonda, snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom. Ako preduzetnik, koji sada ne može da radi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, Grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit.

Za ove svrhe biće izdvojeno 500.000 KM, a procjenjuje se da će na ovaj način moći da se pokriju krediti do 10 miliona KM.

U narednim danima, tražiće se način da se taj iznos dodatno uveća.

Više od milion KM biće usmjereno u subvencije poljoprivredi, sa ciljem sijanja što većih površina, što znači da se mijenjaju postojeće linije podrške poljoprivrednicima.

Naknade od članstva u upravnim odborima i sličnim tijelima preusmjeravaju se u republički fond, namjenjen saniranju posljedica krize.

Gradski štab preporučio je privatnim zakupcima da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima, koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO