Svijet

MOGUĆE VEĆ U AVGUSTU Italija strijepi od drugog talasa korone

Italija bi mogla da se suoči sa novim talasom pandemije Covida 19 već u avgustu, a ne kao što se najavljuje u septembru ili oktobru, upozorava profesor Andrea Krisantini, mikrobiolog Univerziteta u Padovi.

MOGUĆE VEĆ U AVGUSTU Italija strijepi od drugog talasa korone
FOTO: ANGELO CARCONI/EPA

Krisantini je autor uspješnog modela ograničavanja širenja korona virusa, takozvanog “modela Veneto”, koji se sastojao u masovnom testiranju građana, zahavljujući čemu je ta sjeverna regija Italije zabilježila relativno mali broj zaraženih i preminulih od kovida19, u odnosu na susjedne provincije, piše Telegraf.

Profesor Krisantini kaže da je neobično da je sada u Italiji zabilježen relativno mali broj zarazenih, dok je situacija u svim susjednim zemljama drugačija i broj zaraženih raste.

Ne bih želio da širim pesimizam, ali neke dileme imam. Moguće da smo najbolji, ali isto tako je moguće da ne testiramo sve koje bi trebalo – upozorava profesor Krizantini.

– Masovno testiranje sigurno košta, ali bi potcjenjivanje rizika od ponovnog širenja zaraze moglo da nas košta mnogo više i finansijski i u ljudskim životima – upozorava profesor Andrea Krisantini.