Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MOJA BANJALUKA Milorad Labus: Grad podijeliti na opštine

Banjaluka
Autor:

Foto: Srpskainfo

Banjaluka je grad koji stanovništvo umnožava visokim tempom, ali istovremeno gubi fizionomiju grada srednje veličine i postaje grad nervoznih ljudi, jer kapaciteti koje ima ne mogu pratiti potrebe građana.

Greške su napravljene jer se stanogradnja svela na uži centar, rušenje porodičnih kuća i izgradnju zgrada. Tu gradnju ne prati infrastruktura-parkinzi, igrališta, vrtići.

Na drugoj strani, naselja poput Motika, Priječana, Kuljana, Drakulića, Šargovca su buknula, ali u individualnoj izgradnji. Ona su trebala biti mjesta gdje se grade jedinice kolektivnog stanovanja, koje prati infrastruktura za koju ima mjesta.

Sad smo u situaciji u kojoj je uži dio grada pretrpan zgradama, sa sadržajima, koji ne mogu obezbijediti potrebno stanovništvu, dok u rubnim dijelovima grada sadržaja gotovo da nema, jer su to krajevi u kojima su izgrađene samo porodične kuće.

Rješenje u ovakvoj situaciji, koja je poprilično uništena u startu je podjela Banjaluke na opštine, jer bi građani lakše plaćali doprinose i poreze, kad bi znali da će “feedback” vidjeti u svojim naseljima. Ovako, građanin Česme sasvim sigurno nije presretan što se od njegovog poreza gradi vodovod u mjesnoj zajednici na granici sa prijedorskom opštinom.

Kultura se na papiru vratila u Banjaluku, još da se vrati u ljudskoj potrebi za istom, imala bi pun smisao.

Sport je na aparatima moćnika, koji drže prekidač u rukama. Potrebno ga je vratiti djeci.

Besplatni zdravstveni pregledi su za svaku pohvalu, i imaju ocjenu deset.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO