Politika

"MORAMO DA SAČUVAMO REPUBLIKU SRPSKU" Višković pozvao stranke na jedinstvo

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je večeras poslanike opozicije u Narodnoj skupštini da se pridruže inicijativi za smjenu potpredsjednika skupštine Senada Bratića, te da se javnosti kaže da ovo nije politička pobjeda SNSD-a već legalni odgovor na Programsku deklaraciju SDA.

"MORAMO DA SAČUVAMO REPUBLIKU SRPSKU" Višković pozvao stranke na jedinstvo
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Svi koji govore da nema nikave razlike između sadašnje Programske deklaracije SDA i deklaracije koju je ova partija usvojila prije 10 godna griješe, jer je razlika suštinska i velika. Razlika je u tome što se u ranijim deklaracijama SDA zalagala za republiku BiH i građansku državu kroz promjene ustavnog uređenja. Promjene ustavnog uređenja ne može biti bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda i zato nas to nije brinulo – rekao je Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Međutim, kaže Višković, sada je “republika BiH” proklamovana u programskim ciljevima SDA, organizovana na principu tri nivoa vlasti – regionalni, opštinski i državni.

– Znači ovo nema veze sa prudskim sprozumom. Zato je iz Srpske došao ovakav zahtjev i odgovor. Skoro da nema razlike u stavu o navedenom dokumentu svih političkih partija iz Srpske. Za ovo nam je neophodno potpuno jedinstvo – dodao je Višković.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

On kaže da se ispostavilo da je Bratićeva ostavka dostavljena na protokol Narodne skupštine, ali nakon što je zakazana posebna sjednica.

– Zato ništa ne znači za ovu sjednicu. Niko ništa ne krije i ne vidim nijedan način da se optužujemo za bilo šta u raspravi o ovoj temi -kaže Višković.

On je naglasio da je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik imao sinoć sastanak sa liderima PDP-a i SDS-a, a u predstojeću subotu je zakazan sastanak u Srbiji na najvišem nivou na kome će biti riječi o svim važnim pitanjima.

– Lideru SDS-a Mirku Šaroviću je sinoć ponuđeno da SDS izađe iz vlasti na nivou BiH, a da SNSD ne uđe u vlast. To nije prihvaćeno i zvanično je rečeno i kada bi htjeli da to uradimo ima jedan koji neće i bio bi problem – naveo je Višković. Nakon toga, kaže on, bila je varijanta da partije zajedno djeluju u oba parlamenta.

– Rečeno je da ne može ni to. Takođe, rečeno je da će razgovori biti nastavljeni o čemu javnost neće biti obaviještena, a onda je nakon sastanka sve objavljeno – rekao je Višković.

Višković je kategoričan da sve političke partije moraju imati jedinstven stav da bi Srpska bila sačuvana.

– Nadam se da ćemo nakon sastanka u Srbiji postići kompromis kako da djelujemo u budućnosti, jer je ovo ozbiljno pitanje za nas i udar je na Srpsku. Ima mnogo skrivenog u dokumentu SDA i to je veliki problem – kaže Višković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da vlast želi od svega da napravi predstavu, jer nije htjela da razgovara sa opozicijom o smjeni Bratića.

– Jesmo za razgovor o svim pitanjima, posebno o onim koji se odnose na odlazak građana, ali i o ekonomiji i činjenici da institucije Srpske ne plaćaju poreze – rekao je Stanić.

Poslanik PDP-a Dragan Galić tvrdi da je SNSD bio protiv smjene Bratića, kada je to tražio PDP.

– Zašto tada niste glasali za našu inicijativu, a danas kao branite interese Republike Srpske – rekao je Galić.

Podsjećamo, u Narodnoj skupštini RS u toku je posebna sjednica na kojoj se raspravlja o smjeni potpredsjednika NS RS Senada Bratića na zahtjev vladajuće većine.

Prihvati notifikacije