Politika

"Možda bi Crnadak bio najbolje rješenje” Vukanović za Srpskainfo o mogućim kandidatima opozicije za gradonačelnika Banjaluke

Lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, kaže da Draško Stanivuković ni u jednoj varijanti ne može dobiti podršku njegove partije za novi mandat na mjestu gradonačelnika Banjaluke.

nebojša vukanović poslanik liste za pravdu i red u narodnoj skupštini rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Što se tiče poruka predsjednice Narodnog fronta, Jelene Trivić, kako vjeruje da će njenu kandidaturu za gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj podržati i SDS i Pokret “Za pravdu i red”, Vukanović poručuje da će to, prije svega, biti stvar dogovora predstavnika opozicionih stranaka u Republici Srpskoj.

– Ono što je sigurno jeste to da mi u Banjaluci ne možemo podržati kandidata SNSD, ali ni prikrivenog kandidata SNSD, Draška Stanivukovića. O tome ko će sve biti kandidati, da li će se uspjeti ukrupniti opozicija i da li će imati jednog kandidata, to je stvar budućeg dogovora – kaže Vukanović za Srpskainfo.

Inače, u intervjuu za naš portal, Jelena Trivić je, između ostalog, istakla kako vjeruje da će njenu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke podržati SDS i Pokret za pravdu i red. 

– Planiram inicirati sastanak predstavnika Narodnog fronta sa predstavnicima dva navedena subjekta kako bismo dogovorili međusobnu podršku kandidatima za gradonačelnike i načelnike širom Republike Srpske. SDS, na primjer, ima odličnog kandidata za gradonačelnika Bijeljine, kao i Pokret za pravdu i red za gradonačelnika Trebinja. Smatram da bi pobjeda opozicionih kandidata u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, kao regionalnim centrima, predstavljala odličnu osnovu za pobjedu opozicije na opštim izborima 2026. godine – istakla je Trivićeva.

Pročitajte još

S druge strane, Vukanović ističe da je do podnošenja kandidatura ostalo još dosta vremena, te da su to stvari o kojima treba ozbiljno razgovarati s predstavnicima ostalih opozicionih stranaka.

Što se tiče kandidature Jelene Trivić, mislim da je ona još davno trebalo da ima neku vrstu poštovanja prema nama. Plašim se da su isuviše zatrovani odnosi u Trebinju između njenih ljudi i Liste “Za pravdu i red”. Primjetno je da njena stranka i dalje, na neki način, vodi kampanju protiv Lazara Radana tako da su mnoge stvari upropaštene bez ikakve potrebe. Mi nećemo podgrijavati tenzije niti produbljivati sukob, niti nama to odgovara. Još ima vremena da se stvari slože. Međutim, plašim se da su stvari u Trebinju, što se tiče Narodnog fronta, ali i u nekim drugim mjestima, kao što je Zvornik, otišle predaleko. U svakom slučaju, nismo za otvaranje nepotrebnih frontova unutar bloka koji je protiv Milorada Dodika – kaže Vukanović za Srpskainfo.

Na naše pitanje da li će Lista “Za pravdu i red”, bez obzira na ishod predstojećih pregovora opozicionara, prije podržati Jelenu Trivić za gradonačelnika Banjaluke nego Draška Stanivukovića, Vukanović odgovara da u svakom slučaju Stanivuković nikako neće imati podršku njegovog političkog pokreta.

– Draška nećemo podržati nikad i prije bi podržali bilo koga drugog! Da li ćemo podržati Jelenu Trivić, to ćemo dogovoriti s našim odborom u Banjaluci. Vidjećemo ko je najbolje rješenje i ko može pobijediti. To je priča za jednu ozbiljnu analizu i odluku koja zahtijeva da vidimo ko bi sve mogao da bude kandidat. Hipotetički, možda bi se mogao napraviti kompromis kada bi Igor Crnadak bio kandidat za gradonačelnika. Možda bi on mogao da dobije podršku i nas, i Jeleninog Narodnog fronta i SDS. U svakom slučaju, Jelena Trivić je nama ispred Draška, jer nije u simbiozi s Dodikom – poručuje Vukanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu