Politika

"Možda je konobarica iz kafane u kojoj često odsjeda nešto dojavila" Dodik komentarisao Helezovu izjavu da on planira bijeg iz BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez krši sve moguće propise i pokušava nametnuti BiH koju on želi, ali da BiH ne pripada Bošnjacima i da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno da se bavi odbrambenim pitanjima.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Oni misle da BiH njima pripada, naravno da ne pripada. Predsjedništvo BiH je jedino nadležno za to da se bavi odbrambenim pitanjima, a on (Helez) ima neke skrivene aranžmane sa britanskim ministrom odbrane. To je protivzakonito, protivustavno. To je dramatično kršenje Ustava BiH i nadležnosti Predsjedništva BiH. Zukan Helez krši sve žive propise, pokušava da nametne BiH koju on želi, u kojoj on vodi odbrambene poslove, pogotovo međunarodne. Nema takvo parvo – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući Helezovu izjavu da postoje “obavještajni podaci da predsjednik Srpske priprema bijeg iz BiH”, Dodik je rekao da to možda Helez nešto kreira.

– Možda on nešto kreira, možda je čuo tamo iz njegove kafane gdje često odsjeda, možda je konobarica nešto dojavila, otkud znam – rekao je Dodik.

On je naveo da u BiH postoji samo nametnuti zakon na nivou BiH lažnog Kristijana Šmita, dok ministar mimo nadležnosti svoje funkcije pregovara tajno i zaključuje tajne sporazume o kojima nije imao saglasnost Predsjedništva BiH.

Pročitajte još

– Taj Šmit bi nešto kažnjavao nas, a niko se ne bi potrudio da vidi zašto, kako je moguće da neki ministar mimo nadležnosti svoje funkcije pregovara tajno i zaključuje neke tajne sporazume o kojima nije imao saglasnost Predsjedništva BiH, niti je o tome obavijestio Predsjedništvo BiH – ukazao je Dodik.

Dodik je poručio da radi svoj posao i da neće prestati sve dok ima mandat za to.

– U svakom slučaju ovdje sam. Vidim da sam atraktivna tema u Federaciji BiH, niko da zine, a da ne govori nešto o Dodiku – rekao je predsjednik Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu