Biznis

Može da pomogne u privredi i svakodnevnom životu: Vještačka inteligencija ugasiće 75 miliona radnih mjesta, ali i otvoriti 133 miliona novih

Čak 75 miliona radnih mjesta u svijetu nestaće usljed brzog razvoja vještačke inteligencije, ali će se zahvaljujući njoj otvoriti 133 miliona novih, rečeno je na panelu "Moć vještačke inteligencije - percepcija i stvarnost" u organizaciji nedjeljnika NIN.

Vještačka inteligencija
FOTO: AI UNLOCK 101/YOUTUBE/SCREENSHOT

Stručnjaci smatraju da je razumijevanje jednostavnih i kompleksnih pitanja već na strani vještačke inteligencije (AI) u odnosu na razumijevanje prosječne osobe.

Potreba za stručnjacima u oblasti vještačke inteligencije, analitike i informatike raste i vjeruje se da će vještačka inteligencija izmijeniti mnoge aspekte u privredi i svakodnevnom životu, počev od medicine i poljoprivrede do filmske i muzičke industrije.

Najveći pomak u oblasti industrije

Profesor Ekelektrotehničkog fakulteta u Beogradu Boško Nikolić rekao je na panelu da industrija i obrazovanje mogu doživjeti automatizaciju zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, piše Blic.

vještačka inteligencija
FOTO: UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Čini mi se da najveći pomak, posebno u našem okruženju, možemo da napravimo u oblasti industrije, počev od elektrodistribucije – rekao je Nikolić. Kako je naveo, vještačka inteligencija može da unaprijedi obrazovni sistem putem personalizovanog učenja, odnosno prilagođavanja obrazovanja afinitetima i dostignutom nivou znanja učenika.

– Može da pomogne donekle protoku dokumenta i razumijevanja dokumenta, gdje je možda ljudska komunikacija usko grlo i gde dolazi do problema – rekao je Nikolić.

Naglasio je da se to odnosi na racionalne sisteme koji imaju ponavljajuće operacije.

Kada je riječ o tome koliko su ljudi spremni da prihvate vještačku inteligenciju, direktor sektora za podatke, analitiku i inteligentnu automatizaciju poslovnih procesa u Telekomu Srbije Siniša Arsić rekao je da oni koriste interne podatke kako bi napravili rješenja koja omogućavaju automatizaciju određenih procesa.

– Kada pozovete naš kontakt centar, prvi dodir sa vama je AI. On suštinski sluša šta mu pričate i sa visokim procentom tačnosti pogađa šta vam je zaista potrebno, da li hoćete da aktivirati neku uslugu ili ste nezadovoljni nama kao operaterom – istakao je Arsić.

Kako je naveo, glavni izazov u kreiranju aplikativnih rješenja zasnovanih na vještačkoj inteligenciji odnosi se na obradu podataka korisnika, njihovih interakcija i ponašanja, što je škakljiva tema.

– To je jedan izazov koji će morati da se prevaziđe da bismo bili u stanju da što bolje osluškujemo potrebe korisnika i da im kreiramo nešto što je potpuno zasnovano, odnosno personalizovano, prema njihovim potrebama. To je potrebno ako neko domaćinstvo, recimo, želi sportski sadržaj koji u potpunosti njima odgovara, ako ne žele da ih u toku radnog vremena uznemiravaju ili ukoliko žele da se obraćamo samo glavi porodice – kazao je Arsić na panelu “Moć vještačke inteligencije – percepcija i stvarnost”.

Prema podacima Fortune Business Insights, globalno tržište vještačke inteligencije 2023. godine završilo je sa 510 milijardi dolara vrijednosti, a početak 2024. akcije kompanija u vezi sa razvojem ove tehnologije doživjele su procvat na berzama.

Pročitajte još

“Nvidia” lider u proizvodnji hardvera za AI

Trenutni lider u proizvodnji hardvera za AI – Nvidia oborila je rekord Volstrita. Na dan kada su predstavili rezultate poslovanja za 2023. vrijednost kompanije skočila je za 227 milijardi dolara. Evropska unija je prije dva mjeseca postigla istorijski sporazum o setu zakona koji regulišu vještačku inteligenciju, a veliki jezički modeli, kao što je čet GPT, danas su njeni simboli.

Četu GPT bilo je potrebno samo pet dana da dostigne milion korisnika. Poređenja radi, Instagramu je trebalo dva i po mjeseca za ovo dostignuće, Spotifaj netu, Dropboksu sedam, a Fejsbuku deset mjeseci.

Tviteru je, s druge strane, trebalo čak dvije godine, dok je Netfliksu trebalo tri i po godine da dostigne milion korisnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije