Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MUČILI GA PA MU ISPALILI METAK U POTILJAK Dvije decenije od likvidacije Aleksandra Vojvode

Hronika
Autor:

Foto: Nikola Morača/RAS Srbija

Aleksandar Vojvoda iz Banjaluke pronađen je mrtav iza porodične kuće u banjalučkom naselju Starčevica u martu 2000. godine.

Uviđaj će utvrditi da je žrtva ubijena hicem u potiljak. Detaljniji pregled mjesta otkriće i oružje kojim je izvršena egzekucija, ali i veću količinu novca koji ubice nisu uspjele pronaći.

Ubica ili više njih do danas nisu otkriveni, a nije poznato ni tačno mjesto na kome je Aleksandar uopšte ubijen.

Porodica je nestanak Vojvode koji je u to vrijeme imao 39 godina prijavila pet dana pre pronalaska beživotnog tijela.

Vojvoda je posljednji put u javnosti viđen 28. februara 2000. godine na vijaduktu kod banjalučke Željezničke stanice.

Tada je navodno, došao u sukob sa nepoznatim mladićima, navodno poslovnim partnerima koji su ga pretukli i od tada mu se izgubio svaki trag.

Slučaj ubistva Vojvode u međuvremenu je prešao u nadležnog Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

-U vezi s Vašim upitom koji se odnosi na istragu o ubistvu Aleksandra Vojvode, obavještavamo Vas da policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, pod nadzorom nadležnog tužilaštva preduzimaju mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela- izjavila je za Srpskainfo Mirna Miljanović, portparol MUP RS.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Uviđaj

Tokom uviđaja utvrđeno je da je Vojvoda imao višestruke povrede glave.

Smrt je bila nasilna, a ubijen je hicem u potiljak. Utvrđeno je da je ubica pucao iz kalibra 7,65 milimetara, ispaljenim iz pištolja “Crvena zastava”.

Oružje kojim je počinjeno ubistvo, odnosno pištolj, pronađen je u neposrednoj blizini beživotnog tijela, no to nije pomoglo da se u međuvremenu pronađe i otkrije ubica.

Pretresom pomoćnog objekta u kojem je pronađeno tijelo, policija je ispod lamperije pronašla kesu u kojoj se nalazio novac, u vrijednosti od oko 50.000 maraka, a koji je bio u različitim apoenima, od australskih i američkih dolara, njemačkih marki i drugih inostranih valuta.

Motiv ubistva, kako se pretpostavlja već punih 20 godina, bio je upravo koristoljublje, ali ubici nije pošlo za rukom da otkrije dobro sakriveni novac.

Daljom istragom utvrđeno je da se Vojvoda bavio prodajom deviza, ali i prodajom cigareta, kafe i pića na stočnoj pijaci u Banjaluci, te da je kontaktirao sa ljudima iz Prijedora, Teslića i Crne Gore.

Svi oni bili su predmet detaljne istrage, neki od njih su privedeni, a najsumnjiviji su upućeni na poligraf, no porodica Vojvode punih 20 godina čeka da ruka pravde stigne ubicu i nalogodavca.

Foto: Nikola Morača/RAS Srbija

Porodica i prijatelji

Beživotno tijelo pokojnika u martu 2000. godine pronašao je brat Slavko Vojvoda. Porodica je još ranije istakla da je ogorčena, jer ubistvo za sve ove godine nije rasvijetljeno.

Poznanici ubijenog Aleksandra ispričali su da je pokojnik u gradu bio poznat najviše po prodaji deviza.

Upravo zbog posla kojim se Vojvoda bavio u vrijeme smrti, nekadašnje kolege tvrde da je ubica imao samo jednu namjeru – da ubije i opljačka.

-Znamo da je onog dana kada mu se izgubio svaki trag bio na stočnoj pijaci. Prodavao je devize, te cigarete, alkohol, kafu, banane. U ovom poslu često se susrećete sa ljudima sa kojima normalan čovijek, koji ima običan posao, nikada ne bi došao u kontakt, ali eto surova sudbina je htjela da neko najvjerovatnije od tih ljudi bude koban za Aleksandra – prisjetio se poznanik Vojvode koji je želio ostati anoniman.

On je dodao da je Vojvoda važio za predanog radnika, a kada nije radio boravio je u lokalima “Holivud” i “Oaza”.

Tokom istrage privođeni su i konobari ovih lokala, sve kako bi se otkrilo pod kojim okolnostima je Aleksandar uopšte nestao.

-Sjećam se da ga niko nije vidio, niti čuo za njega gotovo pet dana. Na kraju, odjednom, njegovo tijelo pronađeno je u šupi iza porodične kuće. Koliko mi je poznato, imao je povrede na glavi što znači da su ga tukli u više navrata, a nije jasno utvrđeno da li je šupa mjesto na kome su Aleksandra upucali hicem u glavu ili su ga ubili na nekom drugom mjestu, pa ga ubacili u tu šupu kako bi naprkosili porodici- ispričao je poznanik pokojnika.

Dodao je kako je Vojvoda zbog prodaje deviza, kao i drugi, imao gotovo uvijek veću količinu novca u raznim apoenima kod sebe.

-Eto i danas, godinama nakon ubistva Aleksandra, prodavači deviza su na meti razbojnika. Većina nas i misli da je Aleksandra ubio neko ko je želio ukrasti njegov novac- naveo je poznanik Vojvode.

 Osumnjičeni

Iako je policija imala informaciju da su na dan nestanka Vojvodu pretukli i odveli nepoznati momci, oni do danas nisu pronađeni, niti je utvrđen njihov identitet.

Da li je u pitanju loše urađena početna istraga ili nešto drugo, to se ne zna, ono što je poznato jeste da je u danima nakon ubistva Vojvode privedeno više od 20 osoba sa kojima je pokojnik dolazio u kontakt.

-Svi oni bili su sprovedeni na kriminalističku obradu, saslušani. Krug sumnjivih smo suzili na njih 10 i uputili ih na poligraf, no svi su prošli, nakon čega su pušteni na slobodu- ispričao je izvor iz MUP RS.

Sa mjesta na kome je pronađeno tijelo izuzet je pištolj, koji je poslat na balističko vještačenje, no ni to nije pomoglo da ubica bude priveden pravdi.

Tokom istrage pretreseno je više objekata u Banjaluci i okolnim prigradskim naseljima, Dragočaju, Potkozarju i drugima, vlasništvo osoba koje su bile u poslovnim vezama sa Vojvodom, no rezultata takođe nije bilo.

Zanimljivo je da je devet godina nakon mučkog ubistva Vojvode priveden još jedan osumnjičeni i to na osnovu potjernice koja je bila raspisana za njim. I on je bio “priključen” na poligraf, ali ga je kao uostalom i mnogi prije njega- prošao.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO