Hronika

“Osjećam se ugroženo, kao i moja porodica” Oglasio se MUP RS povodom bezbjednosti novinarke Nataše Miljanović Zubac

Bezbjednosne agencije na nivou BiH ne raspolažu podacima i informacijama koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti novinarke RTRS Nataše Miljanović Zubac.

“Osjećam se ugroženo, kao i moja porodica” Oglasio se MUP RS povodom bezbjednosti novinarke Nataše Miljanović Zubac
FOTO: @NATASA2119/ TWITTER SCREENSHOT

U MUP RS su istakli da je Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata MUP Srpske na osnovu relevantnih činjenica i informacija, kao i mišljenja ostalih policijskih agencija u BiH u martu sačinila bezbjednosnu procjenu i dostavila je Policijskoj upravi Trebinje na postupanje.

U okviru te procjene MUP Srpske tražio je od bezbjednosnih agencija na nivou BiH, na nivou FBiH i od Policije Brčko distrikta da dostave podatke i informacije sa kojima raspolažu, a koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti Nataše Miljanović Zubac. Dostavljeni su odgovori od Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Službe za poslove sa strancima, Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i Policije Brčkog da ne raspolažu podacima i informacijama koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti navedene novinarke – istakli su u MUP.

U bezbjednosnoj procjeni, naveli su iz MUP, nisu identifikovane bezbjednosne okolnosti koje ukazuju da je Zupčevoj ugrožena bezbjednost u mjeri da je potrebno uspostavljanje posebnog obezbjeđenja.

– Ipak, uvažavajući ranije izvršena dva krivična djela i prekršaje pričinjene na njenu štetu, činjenicu postojanja ličnog osjećaja ugroženosti, te opis posla kojim se bavi, naloženo je da Policijska uprava Trebinje sprovede plan operativno-preventivnih mjera prema istoj, što je Policijska uprava i učinila 1. aprila – naveli su iz MUP i istakli da, na osnovu plana, policijski službenici sprovode svakodnevne operativno-preventivne mjere obezbjeđenja usmjerene prema Zupčevoj.

Nastavljeno je, naveli su iz MUP, prikupljanje obavještenja radi preduprijeđenja neželjenih posljedica, kao i blagovremenog preduzimanja mjera i radnji koje bi imale za rezultat rano otkrivanje potencijalnih izvršioca/izvršilaca krivičnih djela ili prekršaja usmjerenih prema Zupčevoj.

Intenzivirana je saradnja sa Okružnim javnim tužilaštvom u Trebinju radi identifikacije izvršioca/izvršilaca krivičnih djela izvršenih na štetu Zupčeve, kao i utvrđivanje motiva izvršioca.

Radi ažuriranja bezbjednosne procjene, MUP Srpske je u četvrtak, 4. jula, ponovo zatražio od Granične policije BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Službe za poslove sa strancima, Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH – Federalne uprave policije i Policije Brčko distrikta raspoložive informacije koje bi ukazivale na mogućnost ugrožavanja bezbjednosti navedene novinarke.

Pročitajte još

Iz MUP su naveli da je, na njen zahtjev za policijsku pratnju, Policijska uprava Trebinje sačinila bezbjednosnu procjenu za Zupčevu od 10. jula 2022. godine na osnovu koje su se sprovodile određene mjere i radnje, a njoj je predočeno da će zbog njenog ličnog osjećaja ugroženosti biti vršen obilazak mjesta rada i stanovanja.

– U vezi sa njenim navodima koji se odnose na navodnu umiješanost prvih ljudi policije u navodna krivična djela, želimo da napomeno da je MUP Srpske opredijeljen za borbu protiv kriminala i korupcije u svojim redovima i u vezi sa tim je prošle godine od disciplinskih organa MUP izrečena disciplinska mjera prekida radnog odnosa za 12 policijskih službenika – naglasili su iz MUP.

U MUP su podsjetili da je, prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, svako lice koje ima saznanja o počinjenom krivičnom djelu dužno prijaviti tužilaštvu ili nadležnoj policijskoj stanici izvršenje krivičnog djela. Neprijavljivanje krivičnog djela predstavlja krivično djelo, a krivično djelo predstavlja i lažno prijavljivanje krivičnog djela.

Zupčeva je danas rekla novinarima ispred gradske skupštinske sale u Trebinju da se u posljednje dvije godine osjeća ugroženo, kao i njena porodica.

Podsjećamo, Nataša Miljanović Zubac, novinar RTRS zaposlena u dopisništvu u Trebinju, prije nekoliko dana javno iznijela sva saznanja o ugroženosti svoje bezbjednosti i to nakon što je prethodnih godina doživjela nekoliko vrlo ozbiljnih prijetnji među kojima su paljenje automobila, ostavljanje lutke sa otkinutom glavom na kućnom pragu i prijeteće poruke “mrtva usta ne govore”.

Takođe, više puta se obraćala nadležnim organima i tražila zaštitu kako bi se mogla kretati bez straha za sopstveni život.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu