Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MUŠKI IZOSTAVLJENE Velikim političkim partijama žene služe SAMO KAO UKRAS

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Od 150 političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, muškarci vode gotovo sve, a na čelu stranke nije čak ni predsjednica Republike Srpske.

Iako je sve više žena na javnim funkcijama, posebno u pravosuđu, kada su u pitanju rukovodstva političkih partija, glavni ili opštiniski odbori, tu su još uvijek „muški izbegnute“. Kada su pitanju pravila, muškarci u BiH obavezali su se da će na listama imati 40 odsto žena, međutim, ni to se baš ne poštuje.

Ipak, najteže je naći žene na čelu stranaka i to ne smao u BiH, nego i u čitavom regionu.

Onu koju možemo izdvojiti jeste narodna poslanica PDP Gordana Vidović, predsjednica Seljačke stranke, a ako pogledamo šire, možemo izdvojiti Jadranku Kosor, koja je bila na čelu HDZ, kao i Sandu Rašković Ivić koja je bivša je predsjednica Demokratske stranke Srbije, a trenutno nazavisni narodni poslanik.

– Mi smo jedno patrijahalno društvo u kojem su uloge jasno podijeljene. Tako je i u političkom svijetu. Imamo žene na nekim važnijim funkcija koje na te funkcije dospjevaju uz blagosov muškaraca. One se u politici doživljavaju kao dekor, a ne kao one koje donose važne odluke. Imamo predsjednicu RS, koja je žena, isto kao što je bila i Biljana Plavšić, koja je postala predsjednica sticajem okolnosti jer je predsjednik završio u Hagu – objašnjava politička analitičarka Tanja Topić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje da je i Željka Cvijanović postala predsjednica Vlade RS zato što je, na neki način, predodređena od čovjeka koji je u politčkom životu Republike Srpske donosio sve odluke.

– Ima žena koje imaju važna mjesta, ali na ta mjesta mogu doći samo ukoliko ih forsiraju muškarci – objašnjava Topićeva.

Topićeva objašnjava da položaj žena u političkim partijama vidi i na podmlatku stranaka, jer i tamo preovladavaju muškarci.

– Ni tamo nema žena koje su na čelu podmladaka političkih partija. Znači da se ta mustra položaja žena prenosi sa koljena na koljeno. Imamo još jako puno posla da razbijem sve te stereotipe o ulogama žena u politici – objasnila je Topićeva.

Da naši ljudi prirodnijim smatraju muškarac u politici smatra i predsednica Fondacije “Lara” Radmila Žigić. Kaže da je razloga mnogo, te da je među njima i taj što žene imaju manje vremena za političko angažovanje.

– Moramo uzeti u obzir da za vođenje stranke treba mnogo vremena, jer je to zahtjevan posao koji traži i „prekovremeni“ rad. Kod nas je žena, čime god se bavila, zadužena za kuću i porodicu i zato u politici možete vidjeti mahom žene u srednjoj životnoj dobi, čija su djeca već odrasla i ne zahtjevaju njihovo stalno pristustvo – objašnjava ona.

Na pitanje šta bi se na izborima desilo kada bi se osnovala nova partija sa ženskim liderstvom, kaže da bi to bio zanimljiv eksperiment.

– Naša publika i građanstvo daju manje snage i moći ženi nego muškarcu, što je jedna o naših ralnosti. Međutim, žensko liderstvo ne mora da znači automastski uspjeh, niti neupjeh. Sve zavisi od žena koje bi vodile partiju, tako da ne mislim da bi to bio pogrešan poduhvat ako bi se njemu pristupilo kako treba – objasnila je ona.

Smatra da generalno imamo problem sa tim što su muškarci više angažovani u stranakam i ne podržavaju ravnopravno dijeljenje funkcija sa ženama.

– Ne samo da ih nemamo na čelu stranaka, pogledajte glavne odbore, rukovodstvo stranaka ili opštinske odbore. Koliko tamo ima žena? Nema ih – zaključila je Žigićeva.

Tojagić: Takav je mentalitet

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da je za to što partije nemaju predsjednice dijelom kriv i naš mentalitet, koji često zahtjeva muški autoritet.

Foto: screenshot N1

Nebojša Tojagić

– Vrlo je upitno kada će se pojaviti jedna ženska osoba koja će figurirati kao ozbiljna pretendent za predsjednika neke političke opcije. Mi smo još uvijek dosta konzervativni po tom pitanju. Većina smatra da je bolje da veliku stranku vodi neko autoritativan, a naš politički milje je takav da više volimo nekok ko nosi batine, nego ono ko nosi ružu i osmeh – objašnjava Tojagić.

Dodaje da to nije slučaj samo u BiH, nego da se može reći da se specifično za celi Balkan.

– Žene su tu manje više te koje ne žele da preuzmu odgovornost, a sa druge strane, evidentno je da muštarci smatarju da tu harizmu koju političari treba da ima, mogu imati samo oni. Tako da, definitivno, ako izuzmete nekoliko primjera kod nas, uspješne žene u politici mogu se nabrojati na prste jedne ruke i to samo u pojednimi političkim stranka – objasnio je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO