Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MUZEJ RS DOMAĆIN MODNOJ REVIJI NARODNIH NOŠNJI Doprinos kulturnom nasljeđu i očuvanju ručne radinosti

Kultura
Autor:

Foto: Muzej RS/RAS Srbija

Prezentacija projekta „Make it New“, izložba umjetničkih slika akademskog slikara Borka Močevića „Trag prošlosti“ i Revija narodnih nošnji, održaće se danas u 18 časova u Muzeju Republike Srpske.

Projekat „Make it New“, partnerski projekat organizacija iz tri države, sufinansirali su Evropska komisija i Fond Kreativna Evropa, a u projektu su učestvovali KC Mladost iz Futoga (Srbija) kao nosilac projekta, te KC Travno iz Zagreba i OU AKSIOM iz Istočnog Sarajeva kao partneri na projektu.

Projekat je nastao u Evropskoj godini kulture, sa ciljem očuvanja i promovisanja tradicionalnih elemenata kulturnog nasljeđa kroz izradu izobičajenih narodnih nošnji autentičnim tehnikama ručnog rada koje se danas više ne koriste.

– Projekat doprinosi podizanju svijesti o značaju kulturnog nasljeđa, o zaštiti narodne umjetnosti i starih zanata, te edukaciji i osposobljavanju pojedinaca za različite vještine i tehnike ručne radinosti, kako bi one oživjele i vratile se u upotrebu u današenjem vremenu. Posebno želimo istaći da je projekat „Make it New“ kroz svoje aktivnosti bio usmjeren na publiku različite životne dobi, na edukacije i širenje znanja o sličnostima i različitostima kulturnog nasljeđa zemalja učesnica, u cilju prevazilaženja predrasuda i povezivanja naših naroda – rekli su u Omladinskom udruženju Aksiom iz Istočnog Sarajeva.

Foto: Muzej RS

Projekat je obuhvatio petodnevne edukativne radionice realizovane u tri zemlje, sa temama tkanje, pletenje, ručni vez, čipkarstvo i izrada nakita od neplemenitih materijala, te edukativne igre pamćenja namijenjene djeci i android aplikaciju namijenjenu tinejdžerima.

– Rezultat projekta je izrada 12 narodnih nošnji, po četiri iz svake zemlje partnera, isključivo tehnikama ručnog rada na osnovu originalnih primeraka iz zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Etnografskih muzeja u Beogradu, Splitu i Zagrebu, Gradskog muzeja Nova Gradiška, Muzeja Franjevačkog samostana u Tolisi, Muzeja Jadra u Loznici, Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, te privatnih zbirki – rekli su organizatori.

Pri odabiru narodnih nošnji iz BiH posebna pažnja je posvećena tome da budu zastupljene nošnje sva tri kontsitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka.

– Nadamo se da će ono što ćete vidjeti večeras opravdati nas kao organizacije i motivisati nas da nastavimo raditi slične projekte. Da ovo veče prođe u duhu tradicije pobrinuće se muzička sekcija srednjoškolskog centra Istočna Iliža, kojom rukovodi magistra muzike prof. Božica Jeftović. Oni će večeras izvesti tradicionalne pjesme Srba, Hrvata i Bošnjaka iz BIH, kako bi nam dočarali bogatsvo različitosti vokalnog nasljeđa naše zemlje – dodali su.

Etno radionica na Trebeviću, u februaru ove godine okupila je oko 50 učesnika, među kojima su bili i edukatori iz BiH, SRB i HR, koji su međusobno razmjenjivali znanje ali i podučavali polaznike iz čitave BiH koji su se prijavili na javni poziv.

Foto: Muzej RS

– Posebno smo radosni što smo tokom radionice na Trebeviću uspjeli obnoviti tri specifične bosanskohercegovačke tehnike ručnog rada. U pitanju su tkanje uzvodnog platna, pletenje na jednu iglu tzv. poplet, i izrada čipke šivaćom iglom tzv. keranje, te im na taj način produžili  trajanja i vratili ih u upotrebu. Osim radionice na Trebeviću isti tip radionice održan je u Sremskim Karlovcima i u Zadru – objašnjavaju.

Osim zadovoljnih polaznika, oživljavanja rukotvornih tehnika izrade narodnih nošnji ove radionice, podstakle su zainteresovanost različite publike za rad na izradi elemenata narodnih nošnji i primeni ručnog rada.

 

Tradicija tri naroda

Realizacija projekta trajala je18 mjeseci. Projekat su finansijski podržali Fond Kreativna Evropa i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. U realizaciji projekta učestvovali su i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Muzej Republike Srpske, Studentski centar u Lukavici, Kulturni centar Istočno Sarajevo, Galerija Opus i Srpsko kulturnoumetničko društvo „Čajavec“ čije će članice nositi narodne nošnje na Reviji. U programu manifestacije biće održan i nastup muzičke sekcije srednjoškolskog centra Istočna Iliža u klasi prof. Božice Jeftović, koji će izvesti tradicionalne pjesme Srba, Hrvata i Bošnjaka iz BIH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO