Biznis

NA KAFU IZ UVOZA OTIŠLO 35,9 MILIONA KM Omiljeni napitak građana BiH stiže iz Indije, Vijetnama i Kenije, a ovoliko kilograma smo popili od početka godine

BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona maraka, što potvrđuje da ona i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka omiljenih među stanovnicima.

NA KAFU IZ UVOZA OTIŠLO 35,9 MILIONA KM Omiljeni napitak građana BiH stiže iz Indije, Vijetnama i Kenije, a ovoliko kilograma smo popili od početka godine
FOTO: THE OPTIMIST CLOUD/YOU TUBE/SCREENSHOT

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od januara do marta ove godine, najviše kafe je stiglo iz Brazila i to u količini od 2,7 miliona kilograma.

-Vrijednost kafe koja je uvezena iz Brazila bila nešto viša od 18 miliona maraka – podaci su UIO.  Osim Brazila, kafa je stizala još i iz Indije, Italije, Slovenije, Vijetnama, Španije, SAD, Poljske, Nikaragua, Kenije ali i drugih zemalja.

U istom periodu prošle godine u BiH je stiglo 4,6 miliona kilograma kafe vrijedne nešto više od 32,5 miliona KM – naveli su u UIO. Tokom tog perioda, takođe,  najviše kafe je opet bilo uvezeno iz Brazila.

Izvoz kafe

Sa druge strane, kada je riječ o izvozu kafe iz BiH situacija je malo drugačija.

-Tokom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilograma kafe u vrijednosti od 445.443 KM – pokazuju podaci UIO. U periodu od januara do marta, BiH je najviše kafe izvezla u SAD i to u količini od 14.779 kilograma, a “teške” 214.240 KM. Domaća kafa izvozila se još i u Sloveniju, Srbiju, Hrvtasku, ali i Australiju.

– Tokom prva tri mjeseca prošle godine izvezeno je 10.954 kilograma kafe u vrijednosti 147.321 KM – podaci su UIO. Tokom tog perioda najviše kade je otišlo na hrvatsko tržište.

Potrošači

Izvršna direktorka Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka – Neška Ilić za Srpskainfo kaže da ovi podaci govore da građani BiH piju previše kafe.

Građani se u posljednje vrijeme sve više žale na cijenu, ali i na kvalitet kafe – rekla je Ilićeva.

Ona je istakla da debljina novčanika ipak diktira koja će se kafa kupiti.

Pročitajte još

Svako će se odlučiti za kupovinu kafe prema svojoj kupovnoj moći i novcem kojim raspolaže, ali svakako ne mora da znači da je skuplja kafa nužno i bolja – zaključila je Ilićeva.

Uzgoj kafe

Za pravljenje mnogima omiljenog napitka uzgajaju se dvije vrste kafe, arabika i robusto. Kafa arabika dominira na svjetskim plantažama i obuhvata od 75 do 80 odsto ukupne proizvodnje. Poznavaoci kafe ističu da je osnovna razlika između ove dvije vrste u ukusu, odnosno arabika sadrži jedan i po odsto kofeina, dok je robusto gotovo duplo jača. Istraživanja pokazuju da se kafa najviše pije u Finskoj, gdje se godišnje popije čak 9,6 kilograma po stanovniku. Slijede Norveška sa 7,2 kilograma, Švedska sa 6,5 pa Slovenija sa 6,1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu