Banjaluka

Na koji način će završiti priča oko "Akvane": Umjesto rješenja i istine, slušamo POLITIČKA PREPUCAVANJA

Dosta njih komentarisalo je pitanje „Akvane“, dalo svoj sud hoće li ovo banjalučko preduzeće nastaviti da radi ili ne, hoće li doći u ruke privatnika ili ne.

akvana banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Slušajući suprotstavljene stavove, laiku ništa nije jasno. Jasno je samo da su neke polemike, kao i mnoge do sada, prerasle u političke.

Da li će bazeni tokom ljeta raditi ili ne, hoće li radnici primiti plate, bila su neka od pitanja koja je javnost postavljala. Jer, svako malo negdje se moglo čuti ili pročitati da, ako do 30. juna ne bude izvršena dokapitalizacija „Akvane“, firma „Novoteks“ kao dobavljač, prema kojem “Akvana” ima najveća dugovanja, može da pokrene izvršenje nad imovinom ovog preduzeća.

Dokapitalizacija preduzeća

I radnici „Akvane“ su digli glas i upozorili da će objekti prestati da rade, a zaposleni ostati bez posla, ako se ne prihvati dokapitalizacija preduzeća.

Skupština grada Banjaluka
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

U jednom momentu oglasio se i predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da će situacija u vezi s banjalučkim preduzećem “Akvana” biti riješena. I zaista, odbornici Skupštine grada su podržali Odluku o usvajanju elaborata o dokapitalizaciji preduzeća „Akvana“, ali i idejni projekat o restrukturiranju i konsolidovanju za održivo poslovanje ovog preduzeća. Sve one koji zanima sudbina ovog preduzeća, ponadali su se da je tu neizvjesnosti kraj. Međutim, uslijedile su izjave koje su zbunjene sugrađane vjerovatno još dodatno zbunili. Po jednima, za „Akvanu“ spasa nema, za druge još ništa nije gotovo.

Cirkus

Bilo je onih koji su govorili o namjernom uništavanju, prevari vijeka, cirkusu, političkim igrama.

– I dok se u gradu pravi cirkus sa kancelarijskim namještajem, zaključanim kabinetima, pečatima i radom sa stepenica, neodržavanjem sjednica i uvođenjem ljudi u Gradsku upravu, Okružni sud radi svoje i zemljište “Akvane” prelazi u ruke privatnika – napisala je Dijana Ješić, odbornica u Skupštini grada Banjaluka.

Dijana Ješić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pa je gradski menadžer Bojan Kresojević poručio da je Gradska uprava dobila obavještenje od preduzeća „Akvana“ da je „Novoteks“ pokrenuo izvršenje nad imovinom „Akvane“ odnosno krenuo u proces prinudne naplate nakon čega započinje procedura koja podrazumijeva pokretanje i stečaja.

– Zato je neophodno da u što kraćem vremenskom periodu Grad interveniše nakon što predsjednik Skupštine Grada potpiše odluku o kreditnom zaduženju i izmirimo ta dugovanja – rekao je on.

Pročitajte još

Oglasio se i Dragan Milanović, šef kluba odbornika PDP u Skupštini grada, koji je preko društvenih mreža poručio da „Akvana“ neće ostati bez zemljišta.

– Još nije realizovan kredit za koji smo donijeli odluku prije nekoliko dana. Povjerilac (Novoteks) je pokrenuo prijedlog za izvršenje iako zna da će biti isplaćen. Na ovaj prijedlog za izvršenje se može u roku od 8 dana uložiti prigovor, što je učinjeno. Sud će postupati po prigovoru. Ima i drugih pravnih lijekova. Čim se ovjeri odluka i realizuje kredit i isplati ostatak duga po presudi, predlog za izvršenje je ništavan – napisao je on prije neki dan.

Isplata obustavlja izvršni postupak

Pravnik Milko Grmuša za Srpskainfo kaže da ništa još nije gotovo. Objašnjava da, u slučaju da „Akvana“ isplati svoj dug prema „Novoteksu“, taj izvršni postupak se obustavlja. Prema njegovim riječima, povjerilac, u ovom slučaju „Novoteks“, aktivirao je svoje potraživanje koje ima prema „Akvani“, na način da je sudu podnio prijedlog za izvršenje da naplati svoje potraživanje.

– Nakon što se donese rješenje o izvršenju po osnovu prijedloga za izvršenje od tražioca izvršenja, u ovom slučaju „Novoteksa“, prvo se blokira račun, odnosno stavi se izvršenje na račune u banci. Ako nema dovoljno novca, blokira se račun i ide se na ono što izvršenik, odnosno „Akvana“, ima od imovine  – pojašnjava on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

A „Akvana“ je izgrađena na 38 dunuma zemljišta koje je nekada pripadalo opštenarodnoj imovini, odnosno bilo je pod upravom vojske.

– Sada je procedura da se u zemljišnim knjigama stavi zabilježba izvršenja, a to dalje znači da ako u međuvremenu “Akvana” ne isplati taj dug, da će se u krajnjoj liniji pristupiti prodaji nekretnine. Onda se novac dobijen od prodaje predaje na račun tražioca izvršenja. Ali samo iznos duga, ne prelazi nekretnina u njegovo vlasništvo već novac dobijen prodajom nekretnine. Ostatak novca ide drugim povjeriocima. Ali, koliko vidim, veća je vrijednost zemljišta nešto što su svi dugovi “Akvane”. To znači da će dio novca ići u „Akvanu“ – pojašnjava Grmuša.

Uveren je da će Grad naći način da isplati dug prije procedure, koja može veoma dugo da traje.

– A kada izmiri taj dug, postupak izvršenja po sili zakona se zaustavlja. Onda je ta priča oko zemljišta gotova – zaključio je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu