Magazin

Na ova dva stanja posebno obratite pažnju: Alarmantni simptomi kod pasa koje NE TREBA da ignorišete i koji mogu da ukažu na ozbiljni zdravstveni problem

Pas je najbolji čovjekov prijatelj i dosta puta znamo da prepoznamo kada nešto nije u redu sa njim.

Na ova dva stanja posebno obratite pažnju: Alarmantni simptomi kod pasa koje NE TREBA da ignorišete i koji mogu da ukažu na ozbiljni zdravstveni problem
FOTO: JEREMY NG/EPA

 Međutim, nekad se dešava da zanemarimo neke simptome misleći da su oni sasvim u redu. Pogledajte kako da ih prepoznate i na koji način da pomognete svom ljubimcu.

Postoje neki znakovi na koje posebno treba da obratite pažnju kada je riječ o vašem ljubimcu, a ovih pet bi mogli da vam ukažu da nešto zaista nije kako treba.

Gubitak apetita i težine

Često je gubitak apetita prvi znak postojanja bolesti kod životinja. Postoje mnogi razlozi zbog kojih vaš pas odbija da jede i nije gladan, ali to gladovanje može imaiti negativan uticaj na zdravlje u prvih 24 sata. Za male štence je ovaj slučaj još ozbiljniji.

Gubitak težine je rezultat negativnog kalorijskog balansa i može biti posljedica anoreksije (gubitka apetita ili ako telo psa koristi ili eliminiše važne nutrijente iz ishrane brže nego što ih ponovo unese. Kada pas izgubi oko 10% od svoje normalne težine ovo je znak za uzbunu i da treba da posjetite veterinara, prenosi Žena Blic.

Pročitajte još

Letargija, ekstremni umor

Letargičan pas izgleda lijeno, tromo i nezainteresovano. Slabo reaguju na zvukove, znakove i ostale stimulanse iz njegove okoline-.

Letargija ili izmorenost je nespecifičan simptom koji može signalizirati nekoliko potencijalnih poremećaja, uključujući i neke koji su opasni po život. Ako je vaš pas letargičan preko 24 sata, odmah ga odvedite kod veterinara, navodi Magazin Novosti.

Kašalj

Kašljanje kod pasa, osim ako je u pitanju samo jedan ponovljen kašalj, generalno pokazuje na neki problem. Primeri uključuju moguće začepljenje dušnika, virusni kašalj (kennel cough), bronhitis, upalu pluća, bolest srčanog crva, probleme sa srcem ili postojanje tumora na plućima.

Svaki uzročnik kašljanja se mora ispitati i u većini slučajeva pravilno tretirati.

Povišena temperatura

Ako vaš pas ima povišenu temperaturu, to znači kao i kod ljudi, da se njegovo tijelo bori sa infekcijom. Normalna tijelesna temperatura kod pasa je između 38 i 39 stepeni. Ako vam se čini da vam je ljubimac topliji i da ima povišenu temperaturu, odvedite ga kod veterinara.

Problemi sa disanjem

Pas sa problemima u disanju će imati otežano disanje i kratak dah pri uzdisaju i izdisaju. Teškoće sa disanjem znači da tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Ovaj simptom uglavnom ide ruku uz ruku sa pojavom vode u plućima ili grudnoj šupljini koja dovodi do kratkog daha i kašljanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu