Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA POMOLU RADNA MJESTA ZA 4.000 LJUDI Oni su spremni da u Brčko ulože oko 500 miliona maraka

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Memorandum o razumijevanju između STUDEN & CO Holding GmbH i Vlade Brčko distrikta BiH koji je danas dobio saglasnost Vlade definiše međusobne obaveze u realizaciji inicijative ove kompanije spremne da kroz više projekata u Brčko distriktu investira 500 miliona KM što bi omogućilo otvaranje 4.000 radnih mjesta.

Vlada je zaključila da ponuđenu listu projekata smatra okvirnom i da se ona može redukovati i mijenjati, vodeći računa o interesima ekonomskog razvoja Brčko distrikta.

Prioritet treba da budu, kako je navedeno, projekti koji su od privrednog značaja, a to su, prije svega, slobodne zone.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je cilj Memoranduma stvaranje uslova za ekonomski razvoj te infrastrukturnih preduslova i pravnog okvira za realizaciju projekata i investiranje u Distriktu.

– Kada je riječ o okvirnim projektima, na prvom mjestu to su slobodne zone. Radi se o prijedlogu da to budu dvije slobodne zone na prostoru Distrikta, a tu su i drugi projekti koji bi trebali da obezbijede kvalitetniji život građana, poput ulaganja u zdravstvo, turizam, ugostiteljske komplekse, a značajna je i lokacija Ficibajera. Inicijativa je sveobuhvatna i njenom realizacijom ćemo doprinijeti da na uspješnom primjeru ostvarimo i druge, koje će omogućiti ekonomski razvoj Distrikta – rekao je Milić.

Dodao je da je rasprava o ovoj temi podstakla i razgovore o dosadašnjim poslovnim inicijativama koje su bile upućivane prema institucijama Distrikta.

– Izraženo je nezadovoljstvo u pogledu pristupa dogovaranju s potencijalnim investitorima. Ovaj memorandum bi mogao poslužiti kao prekretnica jer je riječ o stvaranju uslova za realizaciju investicija pod jednakim uslovima za sve. Potencirano je da u narednom periodu planiramo po istoj matrici i ostale poslovne inicijative upućene prema Brčko distriktu i da omogućimo što liberalniji zakonski okvir za njihovu realizaciju – zaključio je Milić dodajući da je riječ o dobroj šansi i da se nada da će na prvoj narednoj sjednici Skupština dati odobrenje za potpisivanje memoranduma.

Projekti se odnose na razvoj prehrambene industrije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO