Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAGRAĐENA TRI RADA Najboljim studentskim scenarijima 12.000 KM

Kultura
Autor:

Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je najbolja tri rada pristigla na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a pod pokroviteljstvom ovog ministarstva.

Na osnovu prezentacije studentskih filmskih projekata, koja je održana 4. juna u Banjaluci, žiri u sastavu: režiser i scenarista Slobodan Simojlović, profesor na AUBL Draško Gajić, scenarista i režiser Ilija Gajica i profesor na AUBL Marko Šipka, dodijelio je tri nagrade.

Prvu nagradu od 5.000 KM dodijelio je za filmski projekat pod nazivom „Kuća ima rogove“, koji potpisuju reditelj Stefan Tomić i producent Monika Milanović, drugu nagradu vrijednosti 4.000 projektu „Plave oči tuga nebeska“, reditelja Boška Krljaša i producenta Andreja Zoraja, a treću nagradu od 3.000 KM projektu „Tri“, reditelja Karmen Obrdalj i producenta Marijane Gudelj.

U obrazloženju žirija o filmskom projektu „Kuća ima rogove“ navodi se da se autor pokazao izvrsnim poznavaocem forme kratkog igranog filma, kao i da dijelovi scenarija imaju literarne vrijednosti: “…Junake, članove jedne porodice, reditelj smješta u kafkijanski siže… Kafkin čovjek se na kraju pretvara u junaka filma, a slika jedne porodice multiplikovanjem se pretvara u opštu sliku svijeta.“

– Autor projekta „Plave oči, tuga nebeska“, Boško Krljaš, stvorio je predložak za takvu vrstu filmskog iskaza koji, prije svega, svjedoči o neupitnom posmatračkom daru. Autentični junaci su smješteni u vjerodostojan krajolik koji povezuje vijekove izgubljene u bitkama sa nestajanjem. Uzrok tragedije, osnovni motiv glavnog junaka, čin je prodaje djedovine. Simbolično je to ritual predaje i smrti jedne porodice – navodi se u obrazloženju žirija.

Obrazlažući odluku u vezi s projektom „Tri“ žiri navodi da se autorka kroz formu ljubavnog trougla bavi temom sazrijevanja, preispitujući ljubav kao ideal i romatični, govoto utopijski pogled na svijet oko nas.

– Kroz taj proces odrastanja postavljaju se pitanja identiteta, seksualnosti i moralnih dilema sa kojima se susreću gotovo svi mladi ljudi danas. Uz dodatni rad na finesama u dijalogu i precizan kasting, film „Tri“ ima potencijal da postane veoma uspješan filmski projekat“ – navodi se u obrazloženju žirija.

Pravo prijave na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je bio objavljen od početka februara do sredine aprila ove godine, imali su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Studijski program dramske umjetnosti i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Studijski program opšte književnosti i teatrologija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO