Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAJAVA INVESTICIJA “Više od milijardu KM za gradnju auto-puteva u BiH”

Društvo
Autor:

Foto: Petar Dimitrijević/RAS Srbija

Ukupna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata u BiH, poslije ratifikacije ugovora u Parlamentarnoj skupštini, premašuju milijardu KM, rečeno je u Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara.

Portparol Ministarstva Nataša Krsman pojasnila je za “Dnevni avaz” da je riječ o 590 miliona evra, te da su u ovaj iznos uračunata kreditna i grant sredstva.

Najveći dio sredstava odnosi se na ugovor o kreditu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta na Koridoru “pet ce”, odnosno obilaznicu Doboj.

Vrijednost ovog ugovora iznosi 210 miliona evra, rok otplate je 15 godina, plus tri godine grejs perioda.

Krsmanova je navela da će ovaj kredit omogućiti izgradnju novih 14 kilometara auto-puta od mosta preko rijeke Bosne, južno od petlje Rudanka u Republici Srpskoj na sjeveru, a nastavlja se prema jugu, obilazi Doboj kod petlje Medakovo u Federaciji BiH /FBiH/.

Drugi projekat, kako je objasnila, odnosi se na ugovor između BiH i EBRD-a vrijedan 180 miliona evra, a riječ je o izgradnji dionice auto-puta na Koridoru “pet ce” Poprikuše–Nemila dužine 5,5 kilometara, Mostar jug–tunel Kvanj dužine 8,7 kilometara i tunela Ivan, na dionici Tarčin–Ivan dužine dva kilometra.

Ove kredite prate i grant sredstva EU vrijednosti 11,8 miliona evra, namijenjenih za izgradnju tunela Ivan.

Na raspolaganju BiH je i novac za projekat auto-puta Nemila–Donja Gračanica, vrijedan 34,2 miliona evra, koje je obezbijedio Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj, te je izgradnja još dvije komponente ovog puta obezbijeđena sporazumom o kreditu između BiH i OPEK-ovog Fonda za međunarodni razvoj u iznosu od 48,6 miliona evra.

Riječ je o dionici auto-puta od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara.

Krsman je dodala da je BiH dostupno i oko 38,2 miliona evra za projekte energetske efikasnosti, od čega 27,2 miliona evra ide u FBiH i Republiku Srpsku u omjeru 60 prema 40 odsto, dok će preostalih 11 miliona evra biti utrošeno za projekat energetske efikasnosti u bolnici u Zenici.

Ratifikacijom sporazuma u parlamentu BiH odblokirano je i oko 4,7 miliona evra za projekat prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici, a na raspolaganju je i oko 1,4 miliona evra za aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – BiH za 2017. godinu

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO