Regioni

“NAJBOLESNIJI NAROD U EVROPI” Poslodavci u FBiH traže smanjenje plaćanja bolovanja radnicima

U parlamentarnoj proceduri nalazi se prijedlog izmjena zakona o zdravstvenom osiguranju na kojem insistira Udruženje poslodavaca FBiH.

“NAJBOLESNIJI NAROD U EVROPI” Poslodavci u FBiH traže smanjenje plaćanja bolovanja radnicima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prijedlog predviđa smanjenje broja dana bolovanja koji idu na teret poslodavca te bolovanja prilikom povreda na radu.

Iako je ideja stara već najmanje godinu i dio je paketa zakonskih prijedloga “20+5+6”, aktualizirana je u posljednje vrijeme. Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović je rekao kako ništa od ovog nema veze s pandemijom korona virusa kako to neki žele predstaviti.

Poslodavci bi željeli da obaveze naknade plata na njihov teret smanje s 42 dana na 15 te da kod bolovanja zbog povrede na radu poslodavac ima obavezu isto tako 15 dana, a ne do sticanja radne sposobnosti, kako je trenutna situacija.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Gledali smo aktuelne podatke i ispada da smo mi ‘najbolesnija nacija’, a nije tako, vjerujte mi – kaže Smailbegović ilustrirajući to podatkom da radnik u Kantonu Sarajevo provede na bolovanju 10,5 posto ukupnog vremena u toku jedne godine, što je rekord u Evropi. Evropski prosjek je oko 6 posto, a “najzdraviji” su Turci s oko tri posto.

U Udruženju poslodavaca kažu kako 42 dana bolovanja na teret poslodavca imaju osim Federacije BiH još samo Njemačka i Hrvatska, a kako su kolege u Republici Srpskoj to uspjele smanjiti na “podnošljivijih” 30 dana, prenosi Klix.

– Ovo nije atak na radnike, nego je ideja da ljekari koji bolovanja dijele šakom i kapom znaju da će to ići iz njihovog džepa, odnosno Zavoda za zdravstveno osiguranje – zaključuje Smailbegović.

Prijedlog zakona već neko vrijeme čeka u parlamentu, a kakav je stav sindikata lako je pretpostaviti, posebno u kontekstu posljednjih izmjena Zakona o radu.